Datum objave: 11. Rujan 2018

Živi zid traži odgovornost za devastaciju baštine u Ulici Horacija Fortezze

Živi zid traži odgovornost za devastaciju baštine u Ulici Horacija Fortezze
Diana Ferić
Diana Ferić

Živi zid za sada je jedini reagirao na informaciju o devastaciji u povijesnoj jezgri, u Ulici Horazzija Forteze u kojoj su kamene ploče zamijenjene cementom,a ne zna se ni gdje su nestale kamene ploče jer su iz gradske uprave objasnili da čekaju da se nabave.

„Živi zid, smatra da je stara gradska jezgra presudni element turističke destinacije grada Šibenika i stoga treba odgovarati za ovaj kulturocid. Kulturocid je zločin koji se ogleda u sustavnom uništenju kulturnih spomenika. Pa prozivamo gradonačelnika Burića da prokaže odgovornog krivca i pobrine se da odgovara, da se pronađu originalne kamene ploče i da se vrate gdje im je i mjesto.Ciljano uništavanje baštine građana Šibenika pretpostavlja stanovito razumijevanje značenja, dosega, mehanizama i zakonitosti funkcioniranja baštine i njezine uloge u kolektivnom pamćenju, Uništavatelji baštine bezumnici su i ignoranti koji identitet doživljavaju kao separatorski, a ne integrirajući činitelj, no i oni su morali spoznati snagu baštine da bi je mogli zloupotrijebiti“, kaže se u priopćenju koje potpisuje Mario Marin i dodaje da ta devastacija nije puki mehanički čin i da zaisgurno podrazumijeva predumišljaj onoga tko idejno, ideološki i misaono orkestrira razaranje baštine.

U Živom zidu ističu da očekuje od gradonačelnika da javnosti objasni kako je došlo do ovog kulturocida, da izloži način sanacije štete, a potom i donese i provede odluke koje će u budućnosti srednjovjekovnu jezgru zaštititi od devastacije ili da odstupi.
 

Iz kategorije: Vijesti