Datum objave: 07. Rujan 2018

NA DANAŠNJI DAN – Šibenčani nezainteresirani za erotske scene zanosne Dolores del Rio

NA DANAŠNJI DAN – Šibenčani nezainteresirani za erotske scene zanosne Dolores del Rio
Diana Ferić
Diana Ferić

Kino „Tesla“, suprotno očekivanjima na današnji dan 7. rujna 1931. godine ostalo je prazno iako je u njemu prvi puta prikazivan provokativni film pun erotskih scena i prizora prekrasne Dolores del Rio koja se gola kupa u bistrom moru.

Rajske ptice“ (Bird of paradise) redatelja Kinga Vidora u kojem se u glavnim ulogama pojavljuju prekrasna putena ljepotica Dolores del Río i Joel McCrea, glumac kojeg su žene u SAD-u i Europi obožavale zbog njegovog savršenog muškog tijela i pripijenih mudantina koje više otkrivaju nego li skrivaju, u Šibeniku je doživio totalni fijasko. Erotične scene zanosne Dolores del Rio koju je slavni Orson Weles proglasio najvećim erotskim idealom suvremenog čovječanstva, nisu impresionirale Šibenčane, štoviše ostali su hladni i potpuno nezainteresirani

Za taj romantični pustolovni film čija se radnja događa u egzotičnim vodama južnog Tihog oceana južnom, nije bila prodana ni jedna ulaznica! Priča o ljubavi između mladića Johnnya Baker i domorotkinje Luana koja ga spašava iz ralja morskog psa ima klasični zaplet u kojem je ona prisiljena udati se za drugog mladića kojeg su joj izabrali njeni roditelj i tragični završetak u kojem se Luna baca u grotlo vulkana da bi spasila svoj otok i narod začinjena s puno vrlo smjelih erotskih i ljubavnih scena,  jednostavno nije mogao biti kino prikazivački promašaj nigdje, osim u Šibeniku.

„Rajske ptice“ bile su svjetski kino hit koji je u kino „Tesla“ došao nevjerojatno brzo sa svega nekoliko mjeseci zakašnjenja. Vlasnik kina „Tesla“ očekivao je veliki interes publike i dobru zaradu jer su „Rajske ptice“ trebale biti prikazivane punih tjedan dana, no ta prosudba bila je kriva.

Dvorana kina „Tesla“ ostala je prazna. U Šibeniku, čini se, nitko nije došao gledati film i Dolores del Rio baš zbog eksplicitnih ljubavnih scena i prizora u kojima se ona pojavljuje potpuno gola jer je svima bilo nugodno da budu viđeni kako idu gledati takav fim. Prema nekim informacijama koje nije moguće provjeriti, „Rajske ptice“ ipak su bile prikazane, ali na tajnim kasnim noćnim projekcijama za imućniju gospodu.

Pogledajte scene zbog kojih su se Šibenčanke i Šibenčani ustručavali doći u kino na današnji dan 7. rujna 1931. godine:
 

Video

Iz kategorije: Vijesti