Datum objave: 03. Rujan 2018

Pjesma "Robot", nepoznati doprinos Arsena Dedića socijalističkoj disco glazbi

Pjesma "Robot", nepoznati doprinos Arsena Dedića socijalističkoj disco glazbi
Diana Ferić
Diana Ferić

Arsen Dedić  zastupljen je kao autor jedne od najzanimljivijih pjesama na upravo objavljenom dvostrukom vinilnom album "Socijalistički disco. Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977. – 1987."

Taj intrigantni kompilacijski album upravo je  izašao u nakladi izdavačke kuće Fox & His Friend, a njegovi autori su Leri Ahel i Željko Luketić.

Album je zbirka baštine disco glazbe u socijalističkoj Jugoslaviji u kojoj je, današnjim naraštajima to nije poznato, disco glazba bila iznimno popularna, a kvalitetom nije ni malo zaostajala za američkom, a posebno ne za europskom disco glazbom.

Jugoslavenska socijalistička vlast imala naglašeno negativan stav o njoj, za razliku od primjerice legendarnih novovalnih rockera (Azra, Električni orgazam, Prljavo kazalište, Haustor, Idoli, Pankrti…). Problem je bio u tom što je disco glazba imala prilično eksplicitne erotske tekstove s neprikrivenim seksualnim aluzijama, izvođači su se na sceni, a posebno video spotovima ponašali vrlo slobodno i nekonvencionalno, disco je slijedio sve svjetske modne trendove, a u njemu se nije socijalističkih ideala nije moglo naći ni u tragovima.

Ne treba zaboraviti da je u to doba, posebno 1983. godine, Šibenik je bio jednim od epicentara disco kulture u Dalmaciji. Šibenski "Bambi" bio je tada za Dalmaciju, ali i za mnoge daleko veće gradove u bivšoj dražvi ono što je u sameričkim i svjetskim razmjerima bio legendarni "Club 54".

Na kompilacijskom albumu "Socijalistički disco. Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977. – 1987." našlo se 18 skladbi koje,naglašavaju autori, najbolje ilustriraju što je sve uključivao disco u Jugoslaviji. Osim Arsena Dedića tu je svoje mjesto našla i šibenska nevista Gabi Novak. Među probranim disco hitovima najveću pozornost privlači sjajna, moderna i neobična Arsenova pjesma "Robot" koju sasvim neočekivano, ali iznimno uspješno izvodi popularna makedonsko - hrvatska pjevačica Ljupka Dimitrovska.

Zanimljivo je da tu pjesmu do sada nije bilo moguće pronaći u službenim diskografijama ni Arsena ni Ljupke. Evo Arsenovog "Robota" u interpretaciji Ljupke Dimitrovske u sjajnom rijetko viđenom futurističkom video spotu:
 

Video

Iz kategorije: Vijesti