Datum objave: 03. Rujan 2018

NA DANAŠNJI DAN – Uhićeni nogometaši koji su klicali: Živio Ante Pavelić

NA DANAŠNJI DAN – Uhićeni nogometaši koji su klicali: Živio Ante Pavelić
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska policija pritvorila je deset skitnica, Mariju Kuzmicovu, rominju iz Rusije, trgovca Ibrahima Filipovića iz Glamoča, dvojicu džeparoša, dvije prostitutke i pola igrača nogometnog kluba X iz Zagreba.

Skitnice i sumnjiva lica policija je privela u sklopu redovne racije na beskućnike, besposličare, prosjake, sitne lopove, džeparoše i prostitutke lutalice.

Marija Kuzmicova, Ruskinja s obala Crnog mora zatečena je u nedozvoljenom gatanju sudbine i proricanju sreće po šibenskim kavanama, a Ibrahim Filipović glamočki trgovac rodom iz Sarajeva zato što je pod utjecajem vina u jednoj kavani govorio protiv Banovine Hrvatske i bana Šubašića.

Tijekom racije šibenski policajci i agenti naišli su na grupu nogometaša nogometnog kluba X koji je u Šibeniku boravio radi utakmice. Krećući se prema nogometnom igralištu jedan od nogometaša je vidjevši policajce viknuo: -Živio Ante Pavelić!, a policajci su ga opomenuli da se mane politike i drži nogometa. Na to upozorenje nogometaši su se zagrlili i prkosno deset puta za redom kliknuli u brk redarima: -Živio Ante Pavelić!

Policajci su nogometaše, a bilo ih je više od pola cijelog kluba, pritvorili jer da taj gospodin kojem kliču nema ništa zajedničko s današnjim našim uređenjem.

Prema uredbi bana Šubašića, nogometaši će, po svemu sudeći biti proslijeđeni višim istancama zajedno s od ranije pritvorenim komunistima.

Bilo je to na današnji dan 3. rujna 1940. godine. Događaj je zabilježio šibenski novinar Manfred Makale, opisao ga je bez popratnih komentara, a ovdje je prenijet doslovno prema transkriptu njegovog rukopisa. 

 

Iz kategorije: Vijesti