Datum objave: 31. Kolovoz 2018

SPOMENDAN BITKE ZA ŠIBENIK - Sve je spremno za Žirajske dane ponosa i slave

SPOMENDAN BITKE ZA ŠIBENIK - Sve je spremno za Žirajske dane ponosa i slave
Diana Ferić
Diana Ferić

Braniteljska druga "Ruža Hrvatska" u suradnji sa Šibensko - kninskom županijom, Gradom Šibenikom, TZ Grada Šibenika i 1.A satnijom 113. brigade HV, na poseban će način obilježiti 27. obljetnicu bitke za Šibenik u kojoj su branitelji grada pobijedili velikosrpskog agresora, bivšu JNA i paravojne postrojbe pobunjenih Srba.

Okosnica ovogodišnje memorijalne manifestacija "Žirajski dani ponosa i slave" je međunarodni susret ratnih veterana i ljubitelja starodobnih vojnih vozila i motocikla. Program počinje 14. rujna u 14 sati na Šibenskom mostu okupljanjem sudionika manifestacije i formiranjem kolone starodobnih vojnih vozila, hrvatskih branitelja i sudionika Bitke za Šibenik. Kolona će krenuti sa Šibenskog mosta u Vodice, a iz Vodica će se zaputiti u Šibenik te će nakon mimohoda gradom zaputiti prema Katoličkoj školi gdje će u 18 sati biti održana javna tribina "Žirje… Šibenik… Ruža Hrvatska".

Program se nastavlja u subotu 15. rujna u 10 sati polaganjem vijeneca i paljenjem svijeća na spomenik poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima na Trgu Andrije Hebranga nakon čega će u 11,30 sati svi sudionici brodom "Lošinjka" koji isplovljava s grata Vrulje otploviti na Žirje gdje će biti održana misa za sve poginule hrvatske branitelje i Domovinu, nakon koje memorijalna kolona odlazi na južnu topničku bitnicu kako bi iskazali priznanje i sačuvali spomen na presudnu ulogu mještana otoka Žirja i žirajskih branitelja u Bitci za Šibenik i obrani Domovine.

U vojarni "Ruža Hrvatska" sudionici menifestacije "Žirjaski dani ponosa i slave" razgledat će muzejsku zbirku memorablija iz Domovinskog rata i vojne prošlosti Žirja te sačuvane i obnovljene topove koji su 1991. godine branili Šibenik.

"Žirjaski dani ponosa i slave" završavaju u nedjelju 17. rujna izletom na otok Visovac i posjetom tamošnjem franjevačkom samostanu, a za kraj im je udruga "Ruža Hrvatska" pripremila domjenak u konobi "Toni" na Miljevcima.

 

 

Iz kategorije: Vijesti