Datum objave: 30. Kolovoz 2018

Obilježena 11. obljetnica pogibje 12 vatrogasaca na Kornatu,uz uvijek isto pitanje: "Što se dogodilo?"

Obilježena 11. obljetnica pogibje 12 vatrogasaca na Kornatu,uz uvijek isto pitanje: "Što se dogodilo?"
Diana Ferić
Diana Ferić

U Spomen-parku na otoku Kornatu obilježena je danas 11. godišnjica stradanja dvanaestorice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga. Komemoraciji je, kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, prisustvovao i župan Goran Pauk sa svojim zamjenicima.

U kapelici sv. Florijana na Velikom Kornatu za sve stradale vatrogasce održana je služba riječi s odriješenjem koju su predvodili don Lazar Ćibarić i don Tuna Jozić, vatrogasni kapelan. Molitvi su prisustvovale obitelji i prijatelji stradalih, kolege vatrogasci iz cijele Hrvatske kao i iz Slovenije i Bosne i Hercegovine te lokalni i državni dužnosnici koji su položili vijence i zapalili svijeće.

Zajednički vijenac u ime Predsjednice RH, Predsjednika Hrvatskog sabora i Predsjednika Vlade RH položili su njihovi izaslanici: župan Goran Pauk, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev i Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, a u ime Šibensko-kninske županije vijenac su položili zamjenici župana Darija Puljić i Nikola Blažević. Vijenac je položilo i izaslanstvo Državne uprave za zaštitu i spašavanje na čelu s ravnateljem Draganom Lozančićem te izaslanstva gradova Šibenika i Vodica, općina Tisno i Murter-Kornati te Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Nakon polaganja vijenaca obitelji i sudionici komemoracije posjetili su poprište tragedije, 12 kamenih križeva izgrađenih prema projektu arhitekta Nikole Bašića.

Stradalim vatrogascima počast su odali i general-bojnik Slaven Zdilar, glavni inspektor obrane kao i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut.

Na današnji dan prije 11 godina u akciji gašenja požara na otoku Kornatu stradalo je 12 vatrogasaca. Šestorica su poginula na mjestu događaja, a šestorica su ubrzo preminula od posljedica teških opeklina.

30. kolovoza 2007. godine u jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća u Hrvatskoj život su izgubili Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin.

Frane Lučić iz Tisnog jedini je vatrogasac koji je preživio ovu tragediju.

 

Iz kategorije: Vijesti