Datum objave: 30. Kolovoz 2018

11. godišnjica kornatske tragedije uz poruku jedinog preživjelog:Žao mi je što nisam i ja poginuo!

Diana Ferić
Diana Ferić

Komemoracijom u Spomen parku na Kornatu danas će biti obilježena 11. obljetnica kornatske tragedije u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, a Frane Lučić je bio teško ozlijeđen, a okolnosti u kojima će se to dogoditi su tužne pa i sramotne.

 

Na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. živote su izgubili vatrogasci Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.

 

Dva dana prije obilježavanja godišnjice te tragedije jedini preživjeli, Frane Lučić je poručio :

„Drage moje kolege, slava vam i zavidim vam što i ja nisam s vama smrtno nastradao, odnosno, kad me već nije spržilo do neprepoznatljivosti kao vas, da sam barem umro od dehidracije čekajući pomoć koja nikako nije dolazila“, a ostaje i činjenica da 11 godina poslije obitelji poginulih vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog još uvijek traže istinu o smrti svojih sinova. Kao i velik dio hrvatske javnosti, ne prihvaćaju službeno objašnjenje prema kojemu je uzrok stradanja tzv. eruptivni požar, rijedak prirodni fenomen poznat kao izgaranje nehomogene plinske smjese.
Ne zna se kome je gore – njima ili Frani Lučiću koji je prije nekoliko dana u pratnji prijatelja obišao križeve i mjesto pogibje svojih kolega na Kornatu, ne želeći biti dio današnje komemeoracije.

 

„Nastradao sam spašavajući državnu imovinu, a vlast, umjesto da to poštuje, izruguje se mojom žrtvom i ozljedama, i to raznim nepotrebnim i neupotrebljivim podnescima. Zato pozivam tu istu vlast da mi objasni zašto mi to radi i da prestane s tim. Ako ne želi objasniti zašto, molio bih ih da se prestanu izrugivati mojim fizičkim ozljedama te naruženosti i strahu koji sam zadobio stradavajući „, poručio je Frane Lučić, prema pisanju Slobodne Dalmacije.
Frane je u tišini obišao suhozidne križeve koji su izgrađeni na mjestu pogibije njegovih 12 kolega u klancu podno Velog vrha te je u podnožju, kod kapelice sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, zapalio svijeće.

 

„Frane je s došao na Kornat jer je želio u miru i tišini odati počast svojim kolegama vatrogascima, prijateljima i herojima Republike Hrvatske koji su poginuli na ovome mjestu. Frane nije dobro, razočaran je, a poglavito jer 11 godina vodi dugi sudski postupak za svoja prava. U tome pravcu pozivamo vlast, da se što prije sudski postupci riješe ili da sjedne za stol i pokuša naći rješenje za Franu i plati odštetu kako bi on mogao početi svoj novi život - rekao je Franin odvjetnik Šime Savić.

 

Vode se dva sudska postupka, jedan u Šibeniku protiv DVD-a i Općine Tisno, a drugi u Zagrebu protiv Republike Hrvatske i Grada Šibenika.

 

„Ti postupci se nalaze na početku i ne vidi se kraja saznavanju istine. Obitelji poginulih vatrogasaca dobile su odštetu od vlasti, a Frane do danas ni od koga nije dobio ni jedne kune odštete, što nije korektno“, kazao je odvjetnik Savić, prenosimo iz Slobodne Dalmacije.
 

Iz kategorije: Vijesti