Datum objave: 26. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Zbog liftinga lica hormonom mišje žlijezde lovile miševe i pantagane

NA DANAŠNJI DAN - Zbog liftinga lica hormonom mišje žlijezde lovile miševe i pantagane
Diana Ferić
Diana Ferić

Četiri djevojke iz uglednih uglednih obitelji od kojih je najmlađa tek navršila devetnaest, a najstarijoj još nisu ni dvadeset dvije godine, priveli su gradski redari i predali ih policiji jer nisu znali što bi s njima.

Policija je preuzela četiri uhićenice koje su gradski redari zatekli u sumnjivoj radnji lova na miševe, pantagane i ostala njima slična štetna stvorenja. Ni policija nije znala što poduzeti jer lov na pantagane nije zabranjen, ali nikada prije nisu ni čuli, a kamoli vidjele da četiri lijepe mlade djevojke miše i pantagane mame kožom od slanine i  kratež puškom kao lovokradice.

Dok su policajci vijećali što će i kako će, djevojke pritvorene u jednoj od kancelarija suda, svađale su se i plakale, a zašutjele su tek kada ih je policija izvela pred suca voljnog razriješiti ovaj slučaj.

Sudac je najprije ustanovio da su pred njega privedene sestre Ivana i Marija M. i njihove prijateljice Sineva P. i Katica S. sve četiri iz dobrih kuća i uglednih obitelji k tome novčano dobrostojećih obitelji.

Na pitanja suca nisu odgovarale, a kada im je zaprijetio da će ih staviti u pritvor i da će u pritvoru u podrumu suda prenoćiti, počele su govoriti uglas da ih se ništa nije razumjelo.

Konačno, kada ih je umirio, sudac je saznao da te četiri ljepotice lovile miševe i pantagane zato što su u novinama pročitale da će im lica uvijek biti sjajna, mlada i bez bora ako je budu njegovale hormonom mišje žlijezde. Kao dokaz pokazale su sucu isječak "Kozmetički savjeti i odgovori Morane" iz splitskih novina "Novo doba". U tom članku tvornica sapuna i kozmetičkih preparata "Morana" odgovara na pismo Šibenčanke koja se potpisala kao Beba i  objašnjava joj da je aktiv hormona mišje žlijezde najbolji za zatezanje i regeneriranje kože lica.
-Ali, upozorio ih je sudac, ovdje piše da se taj hormon ne preporučuje mladim ženama i djevojkama nego ženama od 40 godina naviše, a Bebi nalaže da odmah prestane s njegom vlastita lica tim mišjim hormonom jer će joj samo štetiti?

Djevojke su pred sucem pognule glavu i šaptale da su to pročitale, ali da je u njih jaka želja da budu ljepše jer ih mladići ne gledaju onako žarko kako se nadaju da bi ih trebali gledati.

Na to sudac nije ništa rekao nego je donio odluku o zapljeni kratež puške koja ionako ništa nije valjala, a djevojkama je odrezao kaznu da se moraju svaki dan tri puta prati lice običnim sapunom kojeg proizvodi "Slavija" pored crkve Gospe van Grada i to istim onim kojeg on koristi poslije brijanja da mu lice bude glatko, a koža zategnuta.

Bilo je to na današnji dan 25. kolovoza 1938.. godine.

(Napisano prema zapisima i rukopisnoj ostavštini šibenskog novinara Manfreda Makale)

 

Iz kategorije: Vijesti