Datum objave: 23. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Marenzzijevo gurmansko bablje ljeto s ražnja i žara na Jadriji

NA DANAŠNJI DAN - Marenzzijevo gurmansko bablje ljeto s ražnja i žara na Jadriji
Diana Ferić
Diana Ferić

Šime Marenzzi, šibenski ugostitelj koji gospodario i "Restauracijom kupališta Jadrija", obzanio je na današnji dan 23. kolovoza 1934. godine da "u jenjavanju kupališne sezone i nastupu babljeg ljeta priprema Šibenčanima i izletnicima poseban menu po cijeni finijoj od od njegovih odličnih jela s ražnja, ispod peke i sa žara".

Marenzzi je kasnim kupačima na Jadriji "u nastupu babljeg ljeta" ponudio dva menija, jedan mesni i jedan riblji po privlačnim cijenama.
Mesni meni sastojao se od goveđe juhe i obilne porcije pečene janjetine ili goveđe juhe i dva pijata variva s mesom "ako netko ne preferira janjetinu" ili goveđe juhe i bečkog odreska te uz to dva komada kruha i dva decilitra vina.

Riblji meni sastojao se od riblje juhe i oborite ribe ala car ili leše oborite ribe te uz to dva komada kruha i dva decilitra vina.

Mesni meni koštao je 12, a riblji 14 dinara.

Da bi se lakše shvatilo koliko su Marenzzijeve cijene bile povoljne navodimo podatak da je gatara koja je ljeti dežurala na Jadriji, proricanje sudbine iz dlana i karata naplaćivala 20 dinara koliko je koštala i kila pancete, dok je litra vina kod težaka stajala je 10, a tuce jaja 7 dinara.

Čini se da Marenzzi nije uspio odličnom spizom po popularnim cijenama zadržati goste jer je već iduće godine više nije držao "Restaurant kupališta Jadrija"
 

Iz kategorije: Vijesti