Datum objave: 20. Kolovoz 2018

KASNI SE:Grad Šibenik traži produljenje roka za uređenje tvrđave svetog Ivana

Diana Ferić
Diana Ferić

Nelogično da je prvi vidljivi znak provedbe projekta uređenja i valorizacije tvrđave svetog Ivana nedavna nabava midibusa koji će služiti za potrebe edukacijskog kampusa koji će se urediti na toj tvrđavi jer dok sve ne bude završeno on neće imati svoju svrhu,a na terenu se još ništa ne događa. Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika objašnjava da je riječ o složenom projektu u kojem je više od 30 različitih nabava, a da sada rade ono što mogu s obzirom da glavni dio projekta još nije krenuo. Prvotni rok za dovršenje tog velikog projekta, za koji su iz EU fondova dobili 41 milijun kuna bio je do rujna 2019. godine no Grad Šibenik će zatražiti produljenje  zbog toga što su naknadno trebali usklađivati dokumentaciju i troškovnik na što su izgubili dragocjeno vrijeme.

 

„Projektna dokumentacija je bila izrađena prije natječaja po kojem smo dobili taj novac pa ju je trebalo usklađivati. Ona se temeljila na labirintima koji se nalaze na toj tvrđavi, ali od toga smo morali odustati i pojednostaviti izvedbeni projekt. Osim toga morali smo mijenjati i troškovnik jer su cijene građevinski radova zbog velike potražnje kod nas skočile i preko 30 posto od onih koje su predviđene projektom“, ističe Danijel Mileta. On smatra da s obzirom na iskustvo uređena tvrđava svetog Mihovila i Barone neće biti problema s dobivanjem privole za prolongiranje roka.

 

Tvrđava svetog Ivana najveća je šibenska tvrđava i njezino je uređenje najzahtjevnije.

 

Projekt obnove i turističke valorizacije tvrđave sv. Ivana vrijedan je nešto manje od 50 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova osigurano 41 milijun kuna. Projektnu dokumentaciju izradio je arhitektonski studio Vulin-Ileković iz Zagreba. Na novouređenoj tvrđavi mnogi će sadržaji biti namijenjeni djeci i mladima poput interaktivnih učionica, virtualne knjižnice i arheoloških praktikuma.

 

Planira se da bi učenici i studenti zbog raznih edukativnih programa na tvrđavu mogli dolaziti cijelu godinu. Zbog toga će biti osigurani i smještajni kapaciteti s 50-ak ležaja. Edukativni kampus bit će opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima, Dodatni mamac za posjetitelje trebao bi biti i 3D video mapping show na zidinama tvrđave.

 

Revitalizacijom tvrđave Sv. Ivana obnovit će se i opremiti dvije cjeline tvrđave. Sjeverni dio poznat kao "kliješta" i južni zvan "zvijezda".

 

Tvrđava Sv. Ivana se nalazi na brdu visokom 115 metara, iznad stare gradske jezgre. Podignuta je u zvjezdolikom obliku 1646. godine prema projektu mletačkog vojnog inženjera Antonija Lenija s ciljem zaštite grada od turskih napada iz zaleđa i izgrađena je za samo mjesec i pol dana.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3