Datum objave: 17. Kolovoz 2018

Na Zlarinu prikazan "Plastični ocean", jedan od najboljih svjetskih ekoloških filmova

Na Zlarinu prikazan "Plastični ocean", jedan od najboljih svjetskih ekoloških filmova
Diana Ferić
Diana Ferić

"Plastični ocean" vrhunski ekološki film sniman u čak 60 zemalja, ovjenčan brojnim međunarodnim nagradama, nakon premijere u Zagrebu drugi puta u Hrvatskoj prikazan je na otoku Zlarinu.

Film je prikazan na trgu Ispo leroja, a prije projekcije predavanje Ana Robb iz ekološke organizacije "Albatros revolucija" održala je predavanje o zastrašujućim razmjerima zagađenja okoliša te alternativama kojima možemo utjecati na reduciranje smeća u okolišu. Naglasila je da plastika u oceanu nije nečiji tuđi problem već problem svakog od nas, a zorno je, nizom dramatičnih fotografija, ukazala i na dramatično onečišćenje Jadranskog mora i hrvatskih otoka.

Program je moderirala šibenska znanstvenica dr.sc Ljiljana Zmijanović koja je u najavi filma naglasila:
-Svake se minute u svjetska mora istovari kamion smeća. Količina plastike, koja se u moru razgrađuje stoljećima, pa i duže od toga, dosegla je alarmantnu razinu, a činjenica koja zabrinjava jest njezin štetan utjecaj ne samo na morske ekosustave već i na ljudsko zdravlje. Plastičnu krizu izazvali smo neodgovornim ponašanjem prema prirodnim resursima, a sve ćemo njezine posljedice tek saznati.

Dokumentarnim filmom "Plastični ocean", kojeg je redatelj Craig Leeso snimio je u suradnji s roniteljicom na dah Tanyom Streeter te međunarodnim timom znanstvenika i istraživača, na jednostavan način otkriva šokantne razmjere zagađenja mora i oceana te brutalnost kojom čovjek ugrožava opstanka života na planetu Zemlji. Projekt je pokrenut s ciljem da se istraži krhko stanje oceana, razotkriju alarmantne istine o zagađenju plastikom i ukaže na rješenja koja, ako ih se provede, mogu trenutno utjecati na poboljšanje stanja i smanjenje zagađenja.

Film "Plastični ocean" imao je veliki odjek širom svijeta i naišao je na nepodijeljenu podršku i odobravanje svih koji su ga vidjeli. Svojom snagom utjecao je i na pokretanje globalne rasprave o problemu zagađenja i oceana, utjecao je na zakonodavstvo nekih zemalja, pokrenuo je niz industrijskih inovacija, natjerao je trgovce da ponovno promisle o načinu svog poslovanja, a potrošače da donose promišljene odluke pri kupnji.

Sniman u više od 60 zemalja i na četiri kontinenata, film je ovjenčan s brojnim nagradama na međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Njemačku nagradu za filmove o okolišu, čiji je prethodni dobitnik bio Al Gore.

Redatelj filma "Plastični ocean" je Craig Leeson, novinar, filmaš, televizijski voditelj i javni govornik, osnivač Leeson Media Internationala i Ocean Vista Filmsa te predsjedavajući Shot Hong Kong Film Festivalom. Dokumentarističku filmsku karijeru započeo je na National Geographic Channel. Scenaristi su Craig Leeson i Mindy Elliott, glazbu za "Plastčni ocean" skladala je Miriam Cutler, a u igrane scene glume David Attenborough, Sylvia Earle i Craig Leeson.

Projekciju ovog iznimno vrijednog i važnog filma na otoku Zlarinu omogućili su Ana Robb i "Albatros revolucija", te "Gusterna Zlarin" i Turistička zajednica Zlarin.

 

Video

Iz kategorije: Vijesti