Datum objave: 14. Kolovoz 2018

Ne pale ni najavljene kontrole:Više od polovice vozača vozilo nedopuštenom brzinom

Diana Ferić
Diana Ferić

Unatoč stalnim i to  najavljenim preventivnim akcijama kontrole prometa vozači na šibenskom podrulju i dalje nedovoljno poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa, pogotovu kad je riječ o brzini kretanja.To je pokazala i zadnja akcija koja je provedena od 6. do 12. kolovoza i to po Planu aktivnosti organizacije Europske mreže prometne policije-TISPOL na području država Europske unije. Bila je usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila. Policija je kontrolirala 738 vozila i utvrđeno 342 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila.

 

U sklopu istih aktivnosti, 10. kolovoza u vremenu od 14 do 20 sati na području Policijske uprave šibensko-kninske intenzivnije je provedena ova ciljana akcija kada je kontrolirano je 225 vozila u utvrđeno 110 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila od kojih su 69 prekršaja nepropisne brzine utvrđeni neposredno od strane policijskih službenika dok je 41 prekršaj utvrđen tehničkim sredstvima- automatskim uređajem za mjerenje brzine postavljenim uz prometnicu.

 

“S obzirom na statističke pokazatelje ove tjedne akcije, kada je kontrolirano 738 vozila, a sankcionirano njih 240, a posebno 6-satne akcije 10. kolovoza kada je kontrolirano 225 vozila, a sankcionirano njih 110, upućuje na činjenicu da vozači nedovoljno poštuju odredbe zakona o sigurnosti u prometu, koji se odnose na propisanu brzinu kretanja vozila, a koja je najčešći uzrok prometnih nesreća s teškim posljedicama. Međutim, ako akciju promatramo kroz broj kontroliranih vozila, ova akcija je imala preventivan karakter, a što je i krajnji cilj svake policijske akcije, tim više jer ih najavljujemo putem medija. Osim preventivnog, ova akcija je imala i represivan karakter na što upućuje broj utvrđenih prekršaja, posebno ciljanih prekršaja nepropisne brzine. Međutim i represija je vid prevencije u odnosu na neodgovorne sudionike u prometu”; ističe Marica Kosor, glasnogovornica Pu šibensko – kninske.

 

 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: