Datum objave: 13. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Dalmatinci, spasite Slavoniju od izumiranja!

NA DANAŠNJI DAN - Dalmatinci, spasite Slavoniju od izumiranja!
Diana Ferić
Diana Ferić

Braćo Dalmatinci, spasite Slavoniju od izumiranja. Svojim trudima i brojnošću svojih obitelji spasite našu hrvatsku žitnicu kojom hara bijela kuga iseljavanja, starenja naroda i rasapa obitelji.

Moga sela u Slavoniji, posebno u Posavini, Bačkoj, Podunavlju, osječkom i iločkom kraju, ostala su pusta. U Slavoniji nema više djece. Tek u jednoj od 50 kuća ziba se kolijevka i čuje se djetinji plač.

Razorno je djelovanje loše i pokvarene državne politike prema Slavoniji. Ima pokvarene gospode koja želi da se slavonska sela rasele, da slavonski seljak izumre pa da se tako domognu njihove zemlje i obogate bacajući Slavoniju u bezdan bijede.
Kako politika uništava Slavoniju? Od Slavonskog seljaka ne otkupljuje ništa nego žito, brašno i meso dovozi iz drugih zemalja. Ako se nešto i otkupi to ide po besramno niskim cijenama. S druge strane lihvari seljaku zaračunavaju smrtne kamate za sjeme, gnojivo i ostalo što im treba da bi uzorali i zasijali zemlju. Provedena agrarna reforma buhe ništa pomogla nego je poštenog i radinog Slavonca bacila na milost i nemilost agrarnim bankama.

U ubijanju Slavonije ide se dotle da se časne liječnike koji po zakonu neće da obavljaju zabranjene abortuse šalju nemoralne, pohlepne liječnike koji abortusima tamane naš narod i bogate se na ljutoj nevolji.

Dalmatinci, spasimo našu Slavoniju. Ne dajmo Slavoniju u ruke tuđinu, banaka i gramzivih bogataša. Ne dajmo da nam Slavoniju odnarode. Slavonija je naša, Hrvatska mati. Pođimo u kolonizaciju Slavonije. Ako ste vi Dalmatinci, Hrvati znali opstati na golom žednom kamenu, na plodnoj ćete slavonskoj zemlji živjeti bolje i sretnije sa svojim obiteljima. Zemlje ima, praznih kuća ima, a poljodjeljskih alata ima u bescjenje pa i badava.

Dalmatinci koji nemaju dovoljno svoje zemlje da prehrane svoje obitelji i moraju nadničariti kod kulaka da bi preživjeli, na zemlju, kuće i poljodjeljske alate, mogu računati besplatno.

Braćo Dalmatinci, braćo Hrvati, spasiti Slavoniju veliko je hrvatsko narodno pitanje. Ako si sami ne pomognemo, nitko drugi neće, a tuđin će nam oteti naše najveće blago.

Apel Dalmatincima da naseljavaju puste hrvatske krajeve u Slavoniji, objavljen je na današnji dan 13. kolovoza 1936. godine.
 

Iz kategorije: Vijesti