Četvrtak, 09 Kolovoz 2018 09:56

Demografske mjere:Šibenik je među gradovima u Hrvatskoj s većim potporama za novorođenčad

Napisala: 
Demografske mjere:Šibenik je među gradovima u  Hrvatskoj s većim potporama za novorođenčad

Kako bi potaknuli demografsku obnovu, u gradu Vrbovskom u Gorskom kotaru odlučili su s po 100.000 kuna subvencionirati kupnju deset kuća na području grada. No to nije usamljen slučaj, slične demografske mjere poduzimaju se i drugim sredinama.Novinari tportala provjerili su koji hrvatski gradovi pružaju najveće potpore za motiviranje i zadržavanje mladih obitelji

 

Većina demografskih mjera lokalnih jedinica vezana je uz potpore za djecu. Kako bi potaknule rađanje djece, većina gradova i općina uvela je novčane naknade za novorođenčad i Šibenik je među 13 gradova s najvećim potporama, ali je zakazao kada je riječ o drugim demografskim mjerama poput besplatnih udžbenika za osnovce ili barem subvencioniranja nabave udžbenika. 

 

Za prvo i drugo novorođeno dijete najčešće se isplaćuje do 4.000 kuna, a za treće, i svako sljedeće rođeno dijete naknade se penju i do 130.000 kuna. Među lokalnim jedinicama s izrazito visokim potporama za novorođenčad ističu se općina Sali i gradovi Opatija, Pag, Vis i Zagreb.
U općini Sali na Dugom otoku za svako rođeno dijete roditelji dobivaju čak 60 tisuća kuna. Opatija se ističe po visokoj naknadi za prvo i drugo dijete (10.000 i 15.000 kuna) kuna, a Vis isplaćuje najviše potpore za treće i svako iduće novorođenče, čak 176.600 kuna za treće dijete (20.000 kuna jednokratno, 129.600 kuna je stalna mjesečna pomoć do djetetove desete godine života, a 27.000 kuna je potpora za jaslice i dječji vrtić), a svako iduće dijete dobiva 10 tisuća kuna više.
Velikodušni prema bebama su i u Komiži, gdje uz visoke jednokratne naknade za novorođenčad isplaćuju i stalnu mjesečnu naknadu od 1.000 kuna za treće i svako naredno dijete do navršene desete godine života.

 

Kada je riječ o predškolskom sustavu, većina gradova i općina sufinancira boravak u vrtiću. Obično je visina potpore vezana uz socijalni status i broj djece.
Najdalje su u potporama otišli Umag i Vrlika, u kojima sva djeca besplatno pohađaju vrtiće. Po visini pokrivanja troškova participacije ističe se Ilok u kojem grad sufinancira rad vrtića s oko 75 posto ili 2.393 kune po djetetu mjesečno, a roditelji trećeg i daljnjeg djeteta ne plaćaju vrtić.

 

Demografske mjere za školarce obuhvaćaju sufinanciranje troškova udžbenika, prijevoza i smještaja u domovima. Većina gradova i općina sufinancira troškove udžbenika za osnovnu školu. Pritom dvadesetak gradova (Belišće, Đakovo, Ivanićgrad, Komiža, Kraljevica, Našice, Novigrad, Opatija, Orahovica, Rab, Sinj, Sveta Nedjelja, Trilj, Umag, Varaždin, Velika Gorica, Vrlika, Vukovar, Zagreb) osigurava besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce dok ostali pokrivaju dio troškova uzimajući u obzir socijalni status i broj djece.

 

Uz sufinanciranje novih udžbenika, sve više gradova ogranizira povrat i korištenje postojećih upotrebljivih udžbenika. Programi sufinanciranja srednjoškolskih udžbenika prisutni su u znatno manjoj mjeri, a postoje u Čazmi, Dubrovniku, Kraljevici, Opatiji i Sinju.
 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!