Datum objave: 06. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenski komunisti rješavaju problem prostitucije brigom za prostitutke

NA DANAŠNJI DAN - Šibenski komunisti rješavaju problem prostitucije brigom za prostitutke
Diana Ferić
Diana Ferić

Narodni odbor Općine Šibenik na prijedlog Općinskog komiteta Saveza komunista, donio je na današnji dan 6. kolovoza 1957. godine odluku da se problem prostitucije i lošeg socijalnog stanja prostitutki riješi otvaranjem lokala u kojem bi se prostitutke okupljale i imale bolje uvijete rada.

Iz zapisnika sa sjednica resornih Savjeta i Komitetaza socijalnu politiku Narodnog odbora Općine Šibenik, koje u bile održane u srpnju 1957. godine, vidljivo je da se nije raspravljalo prostituciji kao nečem neprihvatljivom i nepoželjnom pa čak ni nespojivom s doktrinama komunizma i socijalizma. Naprotiv otvoreno se govorilo da u Šibeniku 1957. godine postoji 46 prostitutki od kojih je 36 nezaposleno, a deset zaposleno (ne navodi se gdje) te da se prostitucija širi zbog siromaštva, slabih zarada, nezaposlenosti i teških socijalnih prilika.

Da bi se prostitutkama olakšao život i poboljšale njihove socijalne prilike, Savjet za socijalnu politiku NO Općine Šibenik čiji je predsjednik bio Srećko Berlenghi, a članovi Nikica Zenić, Jarmila Smolčić, Danica Grubišić, Mladenka Grubišić, Jere Juras, Mila Mariani, Tomo Štrkalj, Vlaho Jurišić, Šime Škarica, Frane Šarić i Vlado Škugor, predložio je da se "prostitutkama omogući zaposlenje" te da "Narodni odbor otvori jedan lokal gdje bi se okupljale prostitutke".

Savjet za socijalnu politiku donio je na prijedlog OK Saveza komunista i odluku da se prostitutku Tanju smjesti u bolnicu i omogući joj se liječenje.


 

Iz kategorije: Vijesti