Datum objave: 05. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Tradicija krštenja novih čamaca VK "Krka" ponosa i dike Šibenika

NA DANAŠNJI DAN - Tradicija krštenja novih čamaca VK "Krka" ponosa i dike Šibenika
Diana Ferić
Diana Ferić

Dva nova čamca, dvojac i četverac bez kormilara krštena su na današnji dan 5. kolovoza 1938. godine na posebno lijepoj svečanosti pred novim domom Pomorskog sportskog kluba "Krka" u Docu.

Novi čamci, odnosno lađe kako se tada govorilo, dobili su imena "Dolac" i "Šibenik", a krstio ih je kanonik don Niko Plančić. Tom "svečanom i uzvišenom činu bili su prisutni svi općinski dužnosnici, šibenski uglednici te brojni uzvanici, građani i najvijači "Krke".

-Za vrijeme obreda, pisale su splitske novine, poredali su se kršni šibenski veslači s obje strane lađa, svaki s uzdignutim veslom u ruci, a nakon molitve, kume gospođe Ruža Dominis, Ana Šare i Mara Antić prišle su lađama i polile ih šampanjcem.

-U svečanoj tišini govor je održao dr. Juraj Dominis, predsjednik PSK "Krka" (danas VK "Krka"). On  je naglasio da će veslači "Krku" kao i do sada, voditi iz pobjede u pobjedu i da ćeona  i dalje biti čast, ponos i dika Šibenika.

Dr. Dominis je objasnio i značenje imena novih "Krkinih" natjecateljskih čamaca:
-Dvojcu je dano ime, kazao je on, iz počasti prema Docu, dijelu grada iz kojeg su kroz povijest kluba dolazili najbolji i najsrčaniji veslači koji su prodičili svoj Dolac, "Krku" i Šibenik. Četvercu je dano ime "Šibenik" iz počasti prema gradu i njegovim građanima koji vole, cijene i podržavaju "Krku".

Nakon toga su "nove lađe bile porinute u more, a veslači su ih veslajući posebno lijepim, svečanim i odmjerenim stilom, provezli ispred doma "Krke" i duž obale s koje ih je pozdravljalo mnoštvo Šibenčana.
 

Iz kategorije: Vijesti