Datum objave: 30. Srpanj 2018

NA DANAŠNJI DAN – Šibensku ljepoticu Tonku Višnjić dva puta oteli zaljubljeni momci

NA DANAŠNJI DAN – Šibensku ljepoticu Tonku Višnjić dva puta oteli zaljubljeni momci
Diana Ferić
Diana Ferić

Lijepu Šibenčanku Tonku Višnjić rodom iz Danilo Birnja dva su puta u godinu dana na istom mjestu na Meterizama presrela i otela dva momka, Jure Mađar iz Unešića i Pajo Blaće iz Bilica.

Jure Mađar oteo je Tonku, čijoj ljepoti nije mogao odoljeti, 30. srpnja 1938. godine nakon što je ona uporno odbijala njegove molbe, navaljivanja i prijetnje da se uda za njega. On je Tonki čak i obećao da će je oteti zato što, kako je rekao „bez nje, svog ljubljenog anđela ne može živjeti“.

Zaljubljeni mladić doznao je kada će Tonka kolima poći do svog rodnog sela pa ju je sačekao na Meterizama u društvu trojice svojih kršnih prijatelja i oteo kočijašu koji ju je vozio. Odmah ju je prebacio u svoja kola gdje je već bio spreman drveni sanduk u kojeg ju je ubacio „čvrsto zabravio još i sjeo na njega da mu ljepotica ne uteče“.
Tonka je zatvorena u sanduku vikala i zapomagala, ali se nitko, kako stoji u policijskom izvješću, nije usudio pomoći jer su „Jure i njegovi drugovi bili kršni da ih je milina vidjet“.

Otetu djevojku Jure je bez problema dovezao u Unešić s namjerom da je odmah ženi, ali Tonka „ni mrtva nije htjela na to pristati“.

Tonkini roditelji digli su na noge žandare „ali se njima baš nije žurilo u Unešić“, a osim toga „bili su neradi tom poslu jer je Tonka već bila oteta pa su imali iskustvo kako je to nezgodno posebno nakon što su je od Blaći iz Bilica silom oslobodili njeni rođaci“.

Tonka je naime, nepunih godinu dana ranije već bila oteta na istom mjestu na Meterizama. Njen otmičar Pajo Blaće loše se proveo jer ga je sud osudio na osam mjeseci zatvora, ali on još nije ni dospio u zatvor, a Tonku je već oteo drugi!

Šibenčani očekuju, zapisao je novinar Manfred Makale, da će Pajo Blaće i Jure Mađar „kada sud i njemu odmjeri kaznu zbog zločina ljubavi“ dijeliti tamnicu u šibenskom zatvoru "kako bi jedan drugog tješili i poučili da ne otimaju i ne žene silom djevojke koje ih neće pa makar bile i takve krasotice kakva je Tonka Višnjić za kojom je u Šibeniku već uvenula mnoga muška duša“.
 

Iz kategorije: Vijesti