Datum objave: 25. Srpanj 2018

NA DANAŠNJI DAN – Dječji festival osuđen zbog neplaćanja autorskih prava na glazbu

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog toga što nije platio autorska prava na izvedenu glazbu i autorsku naknadu za izvedena scenska djela prvi šibenski Festival djeteta održan 19. srpnja 1958. godine, na današnji dan 25. srpnja 1959. godine našao se na udaru Zavoda za zaštitu autorskih prava, Autorske agencije i Odjela unutarnjih poslova.

Odgovornim osobama preteče današnjeg ZAMP-a sukladno Zakonu o autorskim pravima NR Jugoslavije, prijetila je kazna od 200 000 dinara ili godine dana zatvora, a pravnoj osobi koja je organizirala festival, a to je bio NO općine Šibenik kazna od čak 1 000 000 dinara! Za usporedbu cijeli prvi šibenski Festival djeteta koštao je nešto više od 3 000 000 dinara.

Savjet za prosvjetu u kulturu i Sekretarijat za prosvjetu i kulturu šibenske općine uložili su žalbu smatrajući da Festival djeteta s obzirom na njegov značaj, smisao, svrhu i usmjerenost odgoju djece, nije obvezan plaćati naknadu za izvedenu glazbu i naknadu za izvedena scenska djela. Žalba nije uvažena uz obrazloženje da se zakon mora poštivati i da festival ne bi bilo moguće održati bez glazbe i scenskih djela koja je netko stvarao, ulagao u njih svoj rad, znanje i talent te mu pripada pravedna naknada.

NO općine Šibenik, nominalni organizator prvog Festivala djeteta, stao je na stranu Zavoda za zaštitu autorskih prava i Autorske agencije te izvijestio svoj Savjet za prosvjetu i kulturu da mora platiti autorska prava na glazbu i scenska djela.

Konačno, zakonske su obveze prema autorima podmirene iz proračuna općine Šibenik, a Festival djeteta (kasnije JDF, a u neovisnoj Hrvatskoj MDF), više nije imao takvih problema.

 

Iz kategorije: Vijesti