Datum objave: 19. Srpanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Ugostitelji i trgovci, ne odričite se hrvatskog imena i jezika!

NA DANAŠNJI DAN - Ugostitelji  i trgovci, ne odričite se hrvatskog imena i jezika!
Diana Ferić
Diana Ferić

Zašto se naš Šibenik, starodrevni hrvatski grad i kula hrvatstva ne diči hrvatstvom i hrvatskim jezikom, pitali su šibenske općinske dužnosnike članovi državnog Uresnog povjerenstva Kraljevine Jugoslavije za Dalmaciju, na današnji dan 19. srpnja 1940. godine?

Pitanje je postavljeno nakon što su članovi Uresnog turističkog povjerenstva nakon „stručno nadzornog pregleda grada uočili prekomjernost imena restorana, kavana, zanatskih radnji i trgovina ispisanih tuđim jezicima“.

Iz šibenske općine dobili su odgovor da „se ta pojava raširila među trgovcima i ugostiteljima nakon pojave većeg broja stranaca u Šibeniku kojima su oni htjeli da se približe i učiniti im ljubaznost, a domaći se puk, pa čak i težaštvo kao tvrdi čuvar hrvatstva na to navikao pa i ne vidi da to Šibeniku nije na čast nego da je sramota“.

Državno Uresno turističko povjerenstvo Kraljevine Jugoslavije za Dalmaciju pozvalo je šibenske ugostitelje i trgovce „da se nipošto ne odriču hrvatskog imena i jezika“ te uputilo „ukor Općini Šibenik zbog zanemarivanja lijepog hrvatskog jezika na javnim mjestima kojeg bi moralo štovati i čuvati kao svetinju“.

Osim toga Uresno povjerenstvo je uputilo Šibenčane da se ugledaju na Italiju, Francusku, Austriju i druge zemlje koje posjećuju stranci i turisti, a koje ne odriču ni svog jezika ni imena.

Za „poboljšanje stanja u cilju očuvanja i njege hrvatskog jezika u hrvatskom gradu Šibeniku" Uresno povjerenstvo je naložilo općinskoj upravi da „donese pravila i uvede cenzuru stranih riječi pri imenovanju trgovina, obrtničkih i zanatskih radnji te posebno kavana, hotela i drugih objekata koji nude ugostiteljske usluge“.
-Svrha ovog ukora je, kaže se u obrazloženju stava Uresnog turističkog povjerenstva, čuvanje hrvatskog nacijonalnog identiteta i hrvatskog jezika kao narodne svetinje kako bi stranci kada dođu u Šibenik znali da su u Hrvatskoj.

 

Iz kategorije: Vijesti