Datum objave: 17. Srpanj 2018

Ribar koji se utopio kod Krapnja upao je u more prelazeći iz ribarice u pomoćni brod

Ribar koji se  utopio kod Krapnja upao je u more prelazeći iz ribarice u pomoćni brod
Diana Ferić
Diana Ferić

Lučka kapetanija Šibenik u suradnji s PU šibensko – kninskom još utvrđuje uzroke sinoćnje pomorske nesreće u kojoj je poginuo 48 – godišnji ribar koji je uslijed jakog i iznenadnog nevremena upao u more u blizini Krapnja.

„Temeljem trenutno javno dostupnih podataka u okviru očevida o uzrocima ove tragične pomorske nesreće, koju provodi Lučka kapetanija Šibenik u suradnji sa Policijskom upravom Šibensko – kninskom, ribaricu je tijekom plovidbe Zlarinskim arhipelagom zahvatio jaki udar bure, pri čemu se ribarica nagnula, a mreže su dijelom pale u more, zbog čega su dva ribara na palubi prešli pomoćnu brodicu u namjeri da pokupe mreže iz mora, pri čemu je smrtno stradali ribar pao u more i, prema navodu drugog člana posade, nije se uspio prebaciti na brodicu te je nestao iz vidokruga, slijedom čega je pokrenuta potraga“, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pogibelji ribara, N.N., državljanin Republike Hrvatske (rođen 1950. godine – detaljniji osobni podatci trenutno nedostupni), koji je smrtno stradao tijekom ribarenja u Zlarinskom arhipelagu, kao član posade ribarskog broda 'Vicenza', Hrvatske zastave.

Dojava o nestanku člana posade ribarice nakon njegova pada u more u MRCC Rijeka zaprimljena je sinoć, 16. srpnja u 23.24h, slijedom čega je u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Šibenik pokrenuta koordinirana potražno – spasilačka akcija prema nestalom. Uz spasilačka plovila LK Šibenik, Pomorske policije Šibenik u potragu su se pridružile posade nekoliko mjesnih brodica te Hrvatski ribarski brodovi 'Hlap', 'Moja Roža', 'Kraljica mira' i 'Albatros mali' te djelatnici tvrtke 'EmergenSea'.

Središnjica je u 03.01h zaprimila dojavu članova posade jedne od brodica uključenih u pomorsku potragu za nestalim ribarom, koji su pronašli utopljenika se ribarice, nažalost preminulog, u moru na poziciji sjeveroistočno od Žaborića, kamo su odmah upućena plovila LK Šibenik, a o pronalasku je obaviještena i Pomorska policija Šibenik, čiji službenici su u nastavku preuzeli sve daljnje radnje vezano uz stradalog ribara.

Sva daljnja izvješćivanja javnosti o ovom slučaju u policijskoj su nadležnosti.

Zbog naglog pogoršanja vremenskih prilika na području sjeverne, srednje i južne Dalmacije sinoć od 22 sata pa jutros do četiri sata zabilježeno je oko 30 pomorskih nezgoda, koje su rezultirale uglavnom sa manjom ili većom materijalnom štetom na plovilima, bez stradalih i onečišćenja mora, a o poduzetim spasilačkim aktivnostima prema plovilima i posadama službenici kapetanija i njima pripadajućih ispostava u Zadarskom, Šibenskom, Splitskom i Dubrovačkom području nadzora sigurnosti plovidbe izvijestili su ili upućuju izvještaje prema MRCC Rijeka.
 

Iz kategorije: Vijesti