Datum objave: 15. Srpanj 2018

Najpoticajnija hrvatska priča:Ako možemo u sportu možemo i u politici

Diana Ferić
Diana Ferić

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić jedna je od najvećih priča proteklog Svjetskog prvenstva na kojem je Hrvatska osvojila drugo mjesto. U posljednjih mjesec dana o njemu je napisano više tekstova nego u cijeloj njegovoj igračkoj i trenerskoj karijeri. Od anonimnosti u svjetskim razmjerima, preko noći je postao jedan od najpoznatijih trenerskih stručnjaka, piše Index.hr.

 

Strani mediji se danima pitaju – Tko je Zlatko Dalić?

 

“Dalić je jedinstven trener. Ima svoj način kako biti blizak igračima, ali da bude profesionalac. Ima tu volju da ne spava danima, ali i da pripremi svoju momčad na pravi način,” kazao je Ivan Rakitić.
Slično razmišlja i kapetan hrvatske vrste Luka Modrić.


“Dalić je došao u jednom teškom trenutku za nas i kroz priču pokušao nam je dići samopouzdanje i dati nam do znanja da smo dobri i veliki igrači. Napunio nas je samopouzdanjem. Njegova iskrenost i pristup prema svakom igrači posebne su kvalitete izbornika.”
Sanjao Hajduk
Dalić je sanjao kako će biti trener Hajduka, a dobio je u ruke reprezetaciju s kojom je napravio rezultatssko čudo, ali i ujedinio Hrvatsku.
Preuzeo je reprezentaciju u teškom trenutku kada je pogled prema Rusiji bio maglovit. Bez treninga, praktički s jednom sastankom uspio je razbuditi igrače i izboriti ključnu pobjedu u Ukrajini, a potom preko dodatnih kvalifikacija i Grčke izvadio vizu za Svjetsko prvenstvo.
Bez straha i imalo kompleksa uputio se u izazov života i pogodio. Njegov život je posvećen nogometu. Iza njega nema ekscesa i afera, uvijek je smiren i staložen, posebice u razgovoru s novinarima.
 

Od Varteksa do Hrvatske

 

Dalić je nogometnu karijeru započeo u livanjskom klubu Troglav, a potom je preselio u Hajduk. Igrao je i za vinkovačku Cibaliju, podgoričku Budućnost, mostarski Velež te varaždinski Varteks i to na poziciji zadnjeg veznog.
Trenersku karijeru je započeo je u listopadu 2000. godine kao pomoćni trener u Varteksu. Bio je i pomoćni trener Draženu Ladiću u hrvatskoj U-21 reprezentaciji.
Od svibnja 2002. godine do svibnja 2005. godine bio je sportski direktor Varteksa, a od 2003. do 2005. godine i pomoćnik Miroslavu Blaževiću. U svibnju 2005. godine postao je glavni trener Varteksa osvojivši treće mjesto u prvenstvu.
Vodio je i Rijeku, Dinamo iz Tirane i Slaven Belupo, a 2010. se otisnuo na Bliski istok gdje je u godinama koje su uslijedile uspio izgraditi ime i ostvariti niz zapaženih rezultata.
Prvi klub koji je vodio bio je saudijski Al Faisalyju gdje je proglašen trenerom godine. Potom je vodio Al Hilal i Al Ain.
U Al Hilalu je prvo vodio olimpijsku momčad, a u veljači 2013. je dobio priliku na klupi prvog sastava. Ukazano povjerenje je opravdao osvojivši Kup, a plasirao se u završnu fazu azijske Lige prvaka.
Od 2014. do 2017. je vodio Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje je iznova izabran za trenera godine, i to dvaput. Imao je niz od 25 utakmica bez poraza, a osvojio je tri trofeja.
 

Teži put

 

“Uvijek sam kroz život išao težim putem i uvijek sam se izborio. Nisam želio ostati u Hrvatskoj i biti prosječan trener koji traži milostinju. Otišao sam u svijet gdje je bilo moguće. Krenuo sam od najmanje kluba, a dogurao do nagrade za najboljeg azijskog trenera. Vodio sam dva možda i najveća azijska kluba Al-Ain i Al Hilal, a to se ne može podcjenjivati,” kazao je.

Trenerski put je gradio sam bez menadžera, a prvi inozemni posao je izborio sam.
Nakon sedam godina ‘pustinje’ uslijedio je povratak u Hrvatsku. Početkom 2017. godine, Zlatko Dalić napustio je Al Ain i nekoliko je mjeseci uživao u obiteljskom okruženju. Dok nije stigao poziv iz HNS-a.
 

Nedavno je priznao kako mu je jedan od trenerskih uzora bio bivši hrvatski izbornik Zlatko Dalić.
“Ne sramim se reći da sam puno naučio od Blaževića. On je 1998. osvojio broncu, a učenik je sada nadmašio učitelja.”
Tijekom boravka u Splitu, Dalić je završio srednju elektrotehničku školu, u braku je od 1992. godine sa suprugom Davorkom, s kojom je u braku od 1992. godine, a ima dva sina, Tonija i Brunu.

 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: