Datum objave: 13. Srpanj 2018

Petrina na tužbu Irene Senečić odgovorio protutužbom

Petrina na tužbu Irene Senečić odgovorio protutužbom
Diana Ferić
Diana Ferić

Stipe Petrina, primoštenski načelnik podnio protutužbu protiv državne odvjetnice Irene Senečić koja ga tuži i traži 150.000 kuna zbog povrede prava osobnosti, odnosno časti i ugleda navodima koje je izrekao sa saborske govornice i objava na društvenim mrežama. Petrina je podnio protutužbu jer smatra da je Senečić neistinito utvrdila da je s njegovog Facebook profila išta pisano, a traži spajanje predmeta i naknadu štete od 50.000 kuna, prenosimo sa Šibenik IN- a.

- Tužim gospođu Irenu Senečić jer je po meni ona neistinito utvrdila da je s mog Facebook profila pisano to što ona tvrdi što je pisano i to meni pričinjava povredu prava osobnosti jer me izlaže ovakvim slučajevima. Jasno je da nisam ničiji bankomat i maksimalno ću se boriti. Po meni je najpametnije da gospođa Irena Senečić povuče tužbu i to će napraviti ako je pametna jer su svi njezini dokazi osporeni u vještačenju koje je nesporno. Sve što su tužiteljica i njezin odvjetnik napisali je lažirano i to je manipulacija sudom i aktima koji se sudu prilažu.

 

On se poziva na članak 75. Ustava, a članak 76. sasvim drugačije govori. Autentično tumačenje Ustava i tih članaka na koje se poziva gospođa Senečić ne može davati sud niti ona, već tijelo koje je donijelo taj zakon, dakle saborski odbor. Ako tužiteljica želi da je to uvreda ona treba upitati saborski odbor da li saborski zastupnici odgovaraju. Što se tiče druge razine tužbe, za navodne napise po društvenim mrežama, tužiteljica dosad nijedan dokaz nije priložila, već papiriće koje nemaju veze sa izlistajem sa Facebook profila. Ja samo želim sudačku slobodu koja će dozvoliti da se razvija postupak – kazao je Petrina nakon ročišta na šibenskom Općinskom sudu.

 

Odvjetnik Irene Senečić Željko Živković kazao je kako u Ustavu ni višim propisima nije propisano da zastupnik ima pravo zloupotrebljavati svoj status na način da javno kleveće te da bi zbog uvreda i kleveta bio oslobođen odgovornosti za naknadu štete.

 

- U Ustavu ni višim propisima nije propisano da zastupnik ima pravo zloupotrebljavati svoj status na način da ikog javno kleveće te da bi zbog uvreda i kleveta ekskulpiran odgovornosti za naknadu štete. Tužiteljica smatra da je nebitno za ovaj predmet da li se radi o Facebook profilu tuženika ili ne obzirom da se ova tužba temelji na onome što je tuženi izjavio sa saborske govornice. Tužiteljica se protivi prijedlogu spajanja protutužbe u zajedničko raspravljanje jer smatra da su navodi protutužbe neosnovani. Osim toga, ne radi se o istom činjeničnom i pravnom osnovu kao u postupku koji je u tijeku pa se predlaže da se protutužba uvede kao zasebni predmet u drugom postupku – kazao je odvjetnik Željko Živković.
Viši sudski savjetnik Joso Mijalić zbog dostavljene je protutužbe Stipe Petrine, koji traži od suda da se spoje predmeti, pripremno ročište odgodio za rujan kako bi mogao odlučiti o Petrininom zahtjevu.
Podsjetimo, Petrina je u ožujku 2016. sa saborske govornice prozvao svih 13 sudaca Županijskog suda u Šibeniku i rekao da su uhvaćeni nedozvoljenim aktivnostima do najgorih kaznenih djela.

 

- Na tom sam sudu osuđen u dva predmeta koji nemaju veze sa zdravom pameću, uz naglasak da su oba pala na Europskom sudu za ljudska prava. Postoji opravdana sumnja da je Županijski sud u Šibeniku uvezan sa strukturama političke moći i kriminalnim općinskim državnim odvjetništvom, kojim upravlja Irena Senečić, a ona je korumpirana - kazao je tada Petrina, dodavši kako smatra da postoji opravdana sumnja da i suci Općinskog suda u Šibeniku nezakonito sude.

 

Tada je prozvao je i sutkinju Općinskog suda Maju Šupe, protiv koje je podigao nekoliko kaznenih prijava i kazao da je to osoba koja je oslobodila Tomislava Horvatinčića.
Inače, na Općinskom sudu u Zadru vodi se postupak u kojemu Maje Šupe tuži Stipu Petrinu zbog uvreda i kleveta na društvenim mrežama i izjava u Saboru o njezinoj korumpiranosti te, također, traži 150 tisuća kuna odštete.

FOTO; Šibenik In, Dean.B.

 

Iz kategorije: Vijesti