Datum objave: 11. Srpanj 2018

Više od 75 posto učenikaTehničke škole i Gimnazije ne želi u inozemstvo nakon školovanja

Više od 75 posto učenikaTehničke škole i Gimnazije ne želi u inozemstvo nakon školovanja
Diana Ferić
Diana Ferić

Više od 90 posto maturanata Tehničke škole u Šibeniku, elektrotehničkog usmjerenja i 100 posto maturanta šibenske gimnazije odlučilo se studirati nakon završene srednje škole, a izbor fakulteta je vrlo šarolik, pogotovo u Gimnaziji. To je pokazalo istraživanje koje je u šibenskoj Tehničkoj školi i šibenskoj Gimnaziji, i to u matematičkom i općem usmjerenju, provela tvrtka Impol – TLM želeći ispitati kakav odnos maturanti imaju prema školovanju općenito, a posebno prema zanimanjima za koja je ova tvrtka u Šibeniku zainteresirana. Anketirani su i učenici prvog, drugog i trećeg razreda šibenske Tehničke škole iz koje bi se trebalo regrutirati najviše kadrova za koje je tvrtka Impol zainteresirana te učenici osmih razreda šibenskih osnovnih škola.

 

Ispitivanjem je bilo obuhvaćeno po pedesetak maturanata iz obje srednje škole, 104 učenika prvog, drugog i trećeg razreda elektrotehničkog usmjerenja Tehničke škole i 220 učenika osnovnih škola.

 

Rezultati su vrlo zanimljivi, posebno odgovori srednjoškolaca na pitanje žele li nakon školovanja ostati u Šibeniku, živjeti u nekom drugom gradu u Hrvatskoj ili otići u inozemstvo jer se dosta se razlikuje od rezultata istraživanja na nacionalnoj razini. Naime, njih 38 posto želi raditi prvenstveno u Šibeniku, 34 posto bi prihvatilo posao bilo gdje u Hrvatskoj, a 22 posto namjerava otići u inozemstvo što je znatno manje od nacionalnog prosjeka.

 

Kada je riječ o maturantima Tehničke škole polovica ih se na kraju školske godine još uvijek dvoumila koji će upisati fakultet, a polovica je bila sigurna u svoj izbor. Najviše, njih 35, odlučilo se za Fakultet elektrotehnike i Fakultet strojarstva i brodogradnje, a 11 za Fakultet energetike u Šibeniku. Nekolicina želi studirati informatičku tehnologiju ili pomorstvo, a petero Kineziološki fakultet.

 

Gimnazijalci su sigurniji u svoj izbor pa ih je tako tridesetsedmero odgovorilo da točno znaju što žele studirati, a desetero ih još nije bilo odlučilo. Među ispitanicima u općem i matematičkom usmjerenju šibenske gimnazije najpopularniji su studiji na Prirodoslovno matematičkom fakultetu koji namjerava upisati njih 17, a 15 ih se odlučilo za FER ili FESB. Zanimljivo je da je samo njih šestero zainteresirano za medicinu koja je nekada bila vrlo popularna, odnosno petero za Farmakološki fakultet. Po jedan ili dva učenika izabrali su različite fakultete od socijalnog rada, radne terapije, arhitekture, psihologije, agronomije, ekonomije, prehrambene tehnologije te šestero Kineziološki fakultet.

 

Više od 85 posto anketiranih maturanata odgovorilo je da je fakultet izabralo na temelju želja i afiniteta, a manje od 10 posto zbog utjecaja roditelja ili na temelju očekivanja da će se lako zaposliti.

 

„Kod anketiranja učenika prvog, drugog i trećeg razreda zanimao nas je odnos učenika prema zanimanjima koja mi tražimo i mogućnostima stipendiranja koje nudimo kao i to žele li nakon srednje škole nastaviti školovanje ili odmah pronaći posao. Njih čak 87 posto odgovorilo je da namjerava studirati, a polovica njih je istaknula da im je to želja, ali da nisu sigurno hoće li uspjeti s obzirom na ocjene. Kada je riječ o našoj tvrtki zadovoljni smo jer je njih 80 posto pokazalo da zna za tvrtku Impol – TLM i čime se bavi. Posebno nas raduje da ih je više od 80 posto zainteresirano za stipendiranje, ali veliki broj njih nije siguran da će, s obzirom na lošije ocjene, ispuniti uvjete. Drago nam je da je gotovo 100 ispitanika odgovorilo da bi željelo raditi u našoj tvrtci“, kaže Nina Potočnik, voditeljica Ureda za odnose s javnošću IMPOL grupe.

 

Anketa koja je provedena među učenicima osmih razreda krajem ove školske godine pokazala je da je velika većina njih, više od 90 posto, znala koju će srednju školu upisati ili su se dvoumili između dviju škola. Najviše njih, oko 26 posto, odlučilo se za tehnička zanimanja i to podjednak broj za brodotehničara i elektrotehničara te nešto manje za arhitektonskog tehničara. Za usmjerenja u Medicinskoj školi, i to najviše za fizioterapeute, zainteresiran je gotov isti broj osmaša, njih oko 23 posto. Slijedi gimnazija koju želi upisati oko 19 posto završenih osnovaca. Za hotelijerskog tehničara želi se školovati njih oko 10 posto, jednako kao i za kuhare i ekonomiste, a manje od pet posto učenika odlučilo je upisati neko od strukovnih zanimanja.

 

„Impol – TLM planira znatno povećati proizvodnju posebno za automobilsku i avio industriju i vrlo nam je bitno da se na području Šibensko – kninske županije i regije učenici usmjeravaju prema proizvodnim zanimanjima koja su nam potrebna. Rezultati ove ankete su nam dragocjeni za populariziranje tih zanimanja među osnovcima i srednjoškolcima na području Šibensko – kninske županije i za ostale aktivnosti koje ćemo od iduće školske godine provoditi u suradnji sa Šibensko – kninskom županijom i srednjim školama. Plan nam je i u suradnji sa Županijskom u Šibeniku osnovati srednju metaluršku školu i u vezi s tim smo već obavili preliminarne razgovore“, ističe Nina Potočnik.

 

Poznato je da je Impol – TLM i ove godine raspisao natječaj za dodjelu stipendija studentima Metalurškog fakulteta te elektrotehnike i strojarstva kao i za učenike srednje tehničke škole smjer računalni tehničar za strojarstvo i elektrotehničar.

 

Iz kategorije: Vijesti