Datum objave: 06. Srpanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Otvoren antialkoholni mliječni restoran "Alpa"

Diana Ferić
Diana Ferić

Antialkoholni mliječni restoran "Alpa" otvoren je u Šibeniku  (nije baš posve pouzdano, ali postoje izvori koji na to upućuju) na današnji dan 6. srpnja 1928. godine.

Prema dosadašnjim istraživanjima mliječni restoran tj. zdravljak "Alpa" otvorio je šibenski poduzetnik Ivan Prebil 1933. godine, međutim novija istraživanja upućuju da se to dogodilo pet godina ranije. Nema podataka je li prvu "Alpu" otvorio Prebil i je li ona bila na Šibenčanima dobro poznatom mjestu gdje je postojala do prije nekoliko godina, ali postoji vijest poslana iz Šibenik u Split 6. srpnja 1928. godine koja kaže "Antialkoholni mliječni restoran Alpa otvoren je za građanstvo. Interesa nije bilo prekoviše, ali za nadatiseje boljem."

Prvi šibenski mliječni restoran, odnosno šibenska filijala splitskog Mljekarstva "Alpa" imao je zanimljivu ponudu osim mlijeka, kiselog mlijeka, jogurta, mladog i zrelog sira, nudio je i nešto što se zvalo jogurt kava. Osim kava sa slatkim šlagom nudila se i kava s kiselim šlagom te  čaj s vrhnjem, čaj s mlijekom te posebni šlag koji se zvao Panamontata.

Uz mliječne proizvode "Alpa" je nudila svježe pecivo i domaći dnevni maslac. Mogla se dobiti i bijela kava, a strogo se naglašavalo da je restoran antialkoholni.

Vrijedno je zabilježiti da je "antialkoholni mliječni restoran mljekarstva Alpa" bio vjerojatno prvi restoran u Šibeniku koji je nudio, kako se to danas hrvatski kaže, catering. "Alpa" je, naime nudila dostavu mliječnih proizvoda, sirnih potpurija, sendviča i sirnih plata "u kuće, na kućne zabave, društvena zbivanja i urede".
 

Iz kategorije: Vijesti