Datum objave: 26. Lipanj 2018

Šibensko - kninska županija ima dvostruko više registriranih ovisnika od hrvatskog prosjeka

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninska županija je treća u Hrvatskoj po broju registriranih ovisnika, odmah nakon Zadarske i Istarske županije, pokazala su najnovija ispitivanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ima 400 ovisnika na 100 000 stanovnika, dvostruko više od prosjeka u Hrvatskoj koji iznosi 200 ovisnika na 100 000 stanovnika.

 

Prema podatcima Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo lani je u tretmanu bilo uključeno 298 osoba i to 262 i 36 žena, a njih devetero su se prvi put javile na liječenje. Od 298 osoba u tretmanu 288 su opijatski ovisnici, 10 je konzumenata. Najviše ih je u dobi od 35 do 44 godine, a dosta ih je i u starijih – čak 120 ih je starijih od 40 godina. Najmlađi liječeni ovisnik je tinejdžerske dobi.
Dobra vijest je jedino da se broj novo prijavljenih opijatskih ovisnika smanjuje što je trend u cijeloj Hrvatskoj.


„Što se tiče stope liječenih ovisnika, kako su podatci dostupni samo iz zdravstvenog sektora, za pravu procjenu proširenosti konzumacije droga i ovisnosti o drogama trebalo bi uzeti u obzir i podatke iz Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa o osobama zatečenim u posjedovanju droga te osobama koje su počinile kazneno djelo u vezi s drogama. Osobe koje se nalaze u terapijskim zajednicama prema mjestu prebivališta također. Tek potpunom analizom podataka iz više izvora mogla bi se dobiti potpunija i sveobuhvatnija slika problematike povezane sa zlouporabom droga u čitavoj zemlji“, ističe dr. Zora Jurin, voditeljica Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti


Zavod za javno zdravstvo započet će početkom nove školske godine provođenje univerzalnog preventivnog programa pod nazivom "Trening životnih vještina" koji se provodi u školskom okruženju, a namijenjen je učenicima od 3. do 7. razreda osnovne škole.

„Riječ je o programu o programu nove generacije temeljenom na znanosti čiji je cilj umanjiti rizične te ojačati zaštitne faktore u podlozi niza rizičnih ponašanja i nepovoljnih razvojnih ishoda. Interaktivnim radom pod vodstvom razrednika ili školskog stručnog suradnika, dodatno educiranih za provedbu, učenici razvijaju niz vještina koje ih čine kompetentnijim i spremnijim za djelotvorno suočavanje sa životnim izazovima. Istraživanja su potvrdila da cjelovita i redovita primjena programa, u skladu s predviđenim tehnikama, dovodi do smanjenja anksioznosti, boljih komunikacijskih vještina, smanjenja eksperimentiranja sredstvima ovisnosti i drugih ciljanih ishoda“, ističe dr. Zora Jurin.

"Trening životnih vještina" je program primarne prevencije ovisnosti (pušenja, konzumacije alkohola i zlouporabe droga) i drugih rizičnih ponašanja poput nasilničkog ponašanja.

 

Iz kategorije: Vijesti