Datum objave: 20. Lipanj 2018

Rijetko viđena vijećnička odvažnost:Marenci želi slučaj rušenja kina Tesla izvesti na čistac

Rijetko viđena vijećnička odvažnost:Marenci želi slučaj rušenja kina Tesla izvesti na čistac
Diana Ferić
Diana Ferić

Vijećnik Šibenskog gradskog foruma Rikard Marenci pozvao je danas s govornice Gradskog vijeća Šibenika  građevinsku inspekciju da reagira na to što je  "Gradski parking" otvorio parkirlište na zemljištu tvrtke „Sunčani sat“, na mjestu bivšeg kina Tesla bez da za to ima izrađen glavni projekt i uporabnu dozvolu,a otkrio je i neke manjkavosti u postupku rušenja zgrade bivšeg kina Tesla i izdavanja dokumentacije za građenje novog objekta.

 

On je do tog saznanja došao inzistirajući da mu nadležne službe odgovore o tomu je li rušenje zgrade bivšeg kina Tesla bilo zakonito i je li poštivana zakonska procedura o čemu je dobio iscrpne odgovore od gradskog Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja.

 

 

Marenci je na nepoštivanje procedure kod otvaranja tog novog privremenog parkirališta upozorio danas  i prilikom donošenja odluke o tomu da se ono uključi u nultu zonu i da se na njemu mogu parkirati svoje automobile vozači koji imaju povlaštene parkirne karte. Tražio je da se ta odluka odgodi dok se ne ozakoni to parkiralište.

 

 

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić je kazao kako to nema smisla jer je parkiralište već uređeno i otvoreno, a Grad vapi za parkirnim mjestima.
„Ako se uspostavi da nešto nije bilo u redu to ćemo u hodu ispraviti“, izjavio je.

 

Marenci je bio osupnut takvom reakcijom “Ne mogu vjerovati da inzistirate na nečemu bez da se sigurno da je to zakonito. Pa ja ne govorim ovo jer sam nostalgičar i jer patim za bivšim kino Teslom nego mi je neprihvaljivo da se zaobilaze zakoni i zakonske procedure i da vi to mirno prihvaćate “, bio je uporan.“Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja donijelo je Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinskim radovima koji ej na snazi od 12. travnja. On mijenja uređivanje parkirališta za koje do sada nije trebala građevinska dozvola, ali ni glavni projekt. No sada je glavni projekt potreban, a to onda povlači i ishodovanje uporabne dozvole što u ovom slučaju nije napravljeno“, istaknuo je.

 

Goran Bulat, direktor Gradskog parkinga je kazao kako je sve rađeno u dobroj vjeri. „Mi smo išli u taj zahvat jer nedostaje parkirnih mjesta. Prema onomu što ja znam sve je legalno i napravili smo sve što je trebalo“, ustvrdio je.

 

Marenci je zatražio i da se ispitaju uvjeti po kojima se uređuje parkiralište na mjestu nekadašnjeg kina lutaka u Šibeniku te jesu li i kako regulirani imovinsko pravni odnosi.

 

Inače, u slučaju rušenja zgrade bivšeg kina Tesla došao je do zanimljivih saznanja.

Vlasnik tvrtke „Sunčani sat“ koja je investitor Josip Stojanović Jolly dobio je lokacijsku dozvolu za uklanjanje te zgrade, ali je obavijest o rušenju uputio isti dan kada je objekt srušio tako da je nadležni gradski ured za provedu dokumenata prostornog uređenja obavijest nadležnim institucijama, što je obavezan, posao tek četiri dana nakon rušenja što je zapravo besmisleno.

 

„To pokazuje njegovu bahatost koja mi smeta. Ali smeta me i to što nitko od nadležnih gradskih institucija nije reagirao i upitao se što se događa. Pa zar ne bi trebao tu pokazati minimum pristojnosti i omogućiti da se nadležne institucije upoznaju s tim što je i u funkciji sigurnosti te poštivanje institucija“, istaknuo je Marenci.

 

Otkrio je i da investitoru još 2010. godine izdana lokacijska dozvola za gradnju na tom terenu, ali mu je odbijena suglasnost na Glavni projekt jer nije bila potpuna dokumentacija, ali nitko od njega nije tražio da u zakonskom roku uskladi Glavni projekt. To stoji sve vrijeme u nečijoj ladici u tom uredu i taj se postupak službeno još vodi, a u međuvremenu su se mijenjali zakoni o građenju. „Možda se time pogodovalo investitoru i dala mu se sloboda odlučivanja kada će se lansirati građevinska dozvola, s obzirom na njegovu neodlučnost i premišljanje“.
 

Iz kategorije: Vijesti