Datum objave: 14. Lipanj 2018

Potresna komemoracija za "odanog vojnika Crnice", iznenada preminulog Renata Vrbičića

Potresna komemoracija za "odanog vojnika Crnice", iznenada preminulog  Renata Vrbičića
Diana Ferić
Diana Ferić

Nije bilo osobe na današnjoj komemoraciji za iznenadno preminulog šibenskog vaterpoliste i trenera Renata Vrbičića koja nije pustila suzu dok je klapa pjevala „Život leti kapetane“, pjesmu koja je posvećena jednom drugom velikom šibenskom sportašu, ali može se primijeniti i na Vrbičića. Članovi njegove obitelji, brat Tvrtko, sestra i supruga, nisu mogli suspregnuti snažne jecaje.

 

 

Renato Vrbičić umro je iznenada od srčanognog udara 12. lipnja u 48 godini,a s njim su se danas, na komemoraciji u šibenskom kazalištu došli oprostiti njegovi kolege i prijatelji, članovi kluba Solaris koji je vodio, šibenske vaterpolistice, čelni ljudi Šibenika te brojni predstavnici šibenskog sportskog i javnog života.

„ Budni smo jedno vrijeme sanjali generacije uspješnih šibenskih vaterpolista jer dugo godina Šibenik nije imao tako sjajnu vaterpolsku tradiciju kao Dubrovnik, Split i Rijeka. Onda smo ih dobili – najprije Cico, Perak i ostali pa onda Pere Bukić, Sandro Santini i Denis Šupe , a potom je uslijedila još jedna moćna i to Vrbina generacija – Rončević, Tucak, Dejan Brkić, braća Renato i Rato Vrbičić. Bilo je odmah posve jasno da će Renato daleko dogurati“, prisjetio se vaterpolske šibenske povijesti u uvodu Ivo Mikuličin, sportski novinar i publicist podsječajući da se opraštamo s jednim od petorice šibenskih nositelja olimpijske medalje.
Vrba je bio odani vojnik Crnice od malih nogu. Kao igrač i trener odlazio je u Split, Zagreb i Italiju, ali se uvijek vraćao u svoj Šibenik. Njegov je veliki san o velikom i moćnom Solarisu prekinut na ovako šokantan način“, kazao je Mikuličin.

 

 

Šibenski gradonačelnik Željko Burić, izražavajući sućut obitelji i Vrbičićevim kolegama i prijateljima istaknuo je njegovu značajnu ulogu za razvoj šibenskog vaterpola.

„Naivno i dalje očekujem da ćete me dočekati na vratima bazena i reći mi kao i uvijek „di si hobotnice na salatu. Kada bismo na trening došli i nakon razočaravajućih poraza vi ste bili taj koji nas je dočekao s osmijehom. S ogromnom radošću provodili ste vrijeme na rubu bazena. Bili ste nam je prijatelj pa tek onda trener“ , poručio je kapetan Vaterpolo kluba Solaris Ivan Jukić

 

Izbornik hrvatske vaterpolske ekipe Ivan Tucak, koji je s Vrbičićem počeo igrati vaterpolo, shrvan zbog gubitka, kako je kazao, prijatelja, suigrača, brata teško se popeo na pozornicu i teško su mu riječi izlazile. Vodeći dijalog s pokojnim prijateljem prisjetio se svega što su zajedno radili i kao igrači i kao treneri . „Lete mi misli na puno toka pa i na današnji Solaris koji si započeo za koji si živio svaki dan. To znam jer sam stalno bio u kontaktu s Perom, s tobom, s članovima kluba želeći ga vratiti, prije svega ti, Solaris tamo gdje mu je mjesto. Život nas uči na boli, da moramo ići dalje, ali tebe više nema. Prijatelju moj, dragi Vrba moj, ja znam , da ćeš nam se ti, dok mi prihvatimo tu činjenicu koja nas sve zajedno boli javiti s nečim i da ćeš biti s nama“, jedva je izgovorio Tucak.

 

 

 

Ništa lakše oprostiti se od prijatelja i kolege nije bilo ni Perici Bukiću, predsjedniku Hrvatskog vaterpolskog saveza koji je kazao kako je upravo pokojni Vrba svojim optimizmom i osmijehom okupljao sve njih kojima je stalo do šibenskog vaterpola i kako se tako rado odaziva njegovim pozivima.

 

„Svi koji smo poznavali Vrbu i koji su imali sreću s njim igrati i surađivati znaju da je on cijeli život posveti vaterpolu. Dok ga neki znaju kao suigrača, kao igrača, kao trenera ili kao prijatelja ja sam imao tu povlasticu biti našem Vrbu sve to zajedno. Bio je dobri duh svake momčadi koji je davao sve od sebe. On nikada nije bio samo igrač već je svojoj momčadi i klubu davao sebi. Zajedno smo krenuli iz našeg lijepog Šibenika u osvajanje sportskih vrhova, bili smo zajedno pod kapicom Hrvatske i na prvim Olimpijskim igrama na kojima je nastupila naša mlada domovina. Sjećamo se tvoje velike uloge na tim utakmicama kada se odlučivalo o medaljama. Kasnije smo s trenerske klube uživali zajedno u pobjedama Šibenika odnosno Solarisa. Živa mi je slika kako daje od sebe maksimu, kako komuniciraš s igračima. U svaku utakmicu si ulazio sa strašću i željom za pobjedom šireći optimizam. Sjećam se kada smo prije tjedan dana bili u zagrebu kada si uvjerljivo kazao kako će Solaris sa samo još jednim pojačanjem ući prsa u prsa s Mladosti i zaista vjerujem da bi takav Solaris kakav si složio i zamišljao bio pobjednički. na nama je da taj put nastavimo“, istaknuo je Bukić.

 

 

Renato Vrbičić bit će pokopan danas u 17 sati na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku, a osim članova obitelji na posljednji počinak ispratiti će ga njegovi brojni prijatelji i kolege te brojni Šibenčani

 

Renato Vrbičić rođen je 21. studenoga 1970. u Šibeniku, a tijekom bogate karijere nastupao je za Solaris, Jadran, Mladost, Cataniju i Civitavecchiu. Igračku je karijeru završio u Šibeniku u sezoni 2004./2005.

 

 

Osvajač je srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine.

Igračku karijeru Renato je započeo na poziciji 'sidruna' (centra) još u dječačkim danima u šibenskom Solarisu. Osim u matičnom klubu, igrao je i za splitski Jadran s kojim je 1992. godine osvojio Kup prvaka Europe. Nosio je i 'kapicu'zagrebačke Mladosti te nekoliko talijanskih klubova. Od 2015. godine trener je vaterpolista šibenskoga Solarisa.
Bio je jedan od ponajboljih šibenskih vaterpolista svih vremena.
 

Iz kategorije: Vijesti