Datum objave: 14. Lipanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenčani traže strogu zabranu samoubojstava na Garbuneli

NA DANAŠNJI DAN - Šibenčani traže strogu zabranu samoubojstava na Garbuneli
Diana Ferić
Diana Ferić

Strogu zabranu "obavljanja samoubojstava na sve načine" odlučila je "kod Poglavarstva Šibenika isposlovati posebna delegacija poslana u ime građana koji više ne mogu otrpjeti brojnost onih koji si sami skončavaju život bilo revolverom, bilo utapanjem bilo da se objese na dijelu obale zvanom Garbunela".

Delegacija je Poglavarstvu trebala uručiti "podnesak protiv Garbunele koja je idealna za one koji si privučeni pogodnostima slabe električne rasvjete i odvojenosti od gradske buke žele počiniti samoubojstvo".

Podnesak je bio napisan na današnji dan 14. lipnja 1931. godine, a u njemu se obala od hotela "Krka" do gata Vrulje opisuje koju "uslied slabe električne rasvjete osobito u noćno doba vole zaljubljeni parovi".
-Zbog toga je Garbunela, - kaže se u predstavci, najpodesnije mjesto za ljubavnu romantiku i čar onog ostalog, ali i za okončavanje života onima kojima do života nije stalo.

Poglavarstvo Šibenika, ako je podnesak "građana koji više ne mogu otrpjeti brojnost onih koji si sami skončavaju život na Garbuneli" uopće stigao do njega, nije donijelo "riešenje o strogoj zabrani samoubijanja", a ako i je to nije puno pomoglo jer su i nakon 1931. godine, sudeći po novinskim crnim kronikama, samoubojstva na Garbuneli bila česta pojava.

Zanimljivo je da splitski dnevnik "Novo doba" 1934. godine opisujući samoubojstvo gimnazijalca B. V. sina umirovljenog žandara koji se "svojom voljom oprostio jednom zauvijek od svijeta zato što mu nije ponos dozvolio neuspjeh na koncu školske godine", Garbunelu opisuje gotovo doslovno istim riječima kako je bila opisana tri godine ranije u podnesku Poglavarstvu:
-Garbunela, na kojoj se nalazi stovarište bauksita i ugljena samoubicama je regfbi najpodsenije mjesto za izvršenje njihovog nauma pošto se Garbunela nalazi izvan gradske buke u slaboj električnoj rasvjeti gdje se vidjaju rijetki prolaznici, većinom zaljubljeni parovi.

Nakon samoubojstva gimnazijalca B. V. koje se također dogodilo na današnji dan 14. lipnja 1934. godine, Šibenčani nisu raspravljali o problemu slabo osvijetljenog dijela obale privlačnog ljubavnicima i samoubojicama, nego o "teškoj tjeskobi gimnazijskih đaka kojima je teret slabih ocjena tako pretežak da dižu ruku na sebe".
 

Iz kategorije: Vijesti