Datum objave: 13. Lipanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenčani ostali ravnodušni na erotičnu glumica Brigitte Helm

NA DANAŠNJI DAN - Šibenčani ostali ravnodušni na erotičnu glumica Brigitte Helm
Diana Ferić
Diana Ferić

Brigitte Helm, slavna njemačka glumica koja je 1927. godine snimila smione erotične scene u "Metropolisu" kultom filmu Fritza Langa, na današnji dan, 13. lipnja 1934. godine, prošetala je Šibenikom gdje nije izazvala ni najmanju pozornost ravnodušnih Šibenčana.

Do dolaska u Split i Šibenik 1934. godine Brigitte Helm  je uživala slavu svjetske filmske zvijezde. Do tada je snimila 20 zvučnih i 10 nijemih filmova. Glumila je u vrlo uspjelim ranim znanstveno - fantastičnim filmovima. Bila je izvrsna plesačica i nije se libila nastupati u smionim erotskim scenama. Njenom najboljom ulogom smatra se uloga Marije i njene robotske dvojnice u klasičnom znan fan filmu "Metropolis" kojeg se danas smatra jednim od najvažnijih i najboljih filmova svjetske kinematografije.

Film "Metropolis" je, koliko je poznato prikazan u Šibeniku u kinu "Tesla", ali je na repertoaru čini se bio samo jedan dan jer šibenska filmska publika nije bila zainteresirana za njega iako je sadržavao senzacionalne obnažene scene atraktivne Brigitte Helm.

Ni sama Brigitte nije bolje prošla kada je 1934. godine nakon Splita posjetila Šibenik. Ostalo je zabilježeno da se "Šibenčani za razliku od Splićana za njom nisu ni osvrnuli".

Brigitte je doputovala u Dalmaciju zbog, kako je bilo objavljeno, "snimanja novog filma u našim krajevima koji bi trebali glumiti južnu Ameriku".

Kako je i zašto Brigitte Helm došla u Šibenik prije najavljenog puta u Dubrovnik ne zna se pouzdano. Postoji tek neprovjerena priča da ju je u Šibenik doplovila "luksuznom jahtom jednog stasitog Šibenčanina, sina zlarinskog težaka, koji se hvalio znatnim imetkom, a ni možebitna njihova međusobna romansa nije isključena".

Briggite Helm prestala je snimati filmove 1935. godine kada se udala za industrijalca židovskog porijekla što joj nacisti koji su tada došli na vlast nisu mogli oprostiti pa je sa suprugom pobjegla u Švicarsku gdje se posvetila obitelji.
 

Video

Iz kategorije: Vijesti