Datum objave: 06. Lipanj 2018

Prvo tajništvo ikada:Piculin amandman doveo do osnivanja Europskog tajništva za otoke

Diana Ferić
Diana Ferić

Amandman vrijedan 2 milijuna eura za energetsku neovisnost europskih otoka, koji je zastupnik Tonino Picula uložio prošle godine doveo je do inaugracije Tajništva za otoke - prvog radnog tijela namijenjenog isključivo otocima. Tajništvo je oformljeno unutar Europske komisije i danas predstavljeno u sklopu Tjedna održive energije u Bruxellesu.

 

U naredne dvije godine, Tajništvo za otoke ima zadatak izravno pomoći otocima izraditi planove prijelaza na obnovljive izvore energije kao i pomoći u pronalasku financijskih sredstava. Europska komisija obvezala je Tajništvo na organiziranje pet setova radionica za otočane kao i dva otočna energetska foruma, kako bi se što više podigla svijest o važnosti korištenja čiste energije.

 

“Otvaranje Tajništva nastavak je svih mojih dosadašnjih akcija s ciljem da naši otočani prijeđu na izvore čiste energije. Izuzetno sam ponosan na amandman koji sam podnio, a kojim smo osigurali 2 milijuna eura za europske otoke. Naša je misija bila pomoći otocima da za proizvodnju električne energije koriste lokalne izvore čiste energije u najvećoj mogućoj mjeri i tako postanu što autonomniji u njenoj opskrbi”, istaknuo je zastupnik Picula, kao govornik na panelu “Prijelaz na čiste izvore energije na europske otoke i šire”.

 

Dominique Ristori, generalni direktor Opće uprave za energetiku Europske komisije (DG ENERGY), istaknuo je da je energija na otocima trenutno 2-3 puta skuplja nego na kopnu, te da je osnovni cilj otoke učiniti predvodnicima za prijelaz na čistu energiju.

S njim se slaže i zastupnik Picula: “1 MWh proizveden na otocima skuplji je od 1 MWh proizvedenog na kopnu! Opskrba energijom vitalna je za našu turističku industriju, a u Hrvatskoj još uvijek dominiraju naftni proizvodi. To povećava osjetljivost otoka na utjecaj korištenja fosilnih goriva na okoliš kao i na nestabilnost cijena nafte”.

 

Tajništvo za otoke prvo je radno tijelo u povijesti Europske unije koje je isključivo na raspolaganju otočanima, ali istovremeno i ispomoć Komisiji u prilagodbi postojećih politika i fondova za energetiku na otocima.

 

Komisija je uz ova 2 milijuna eura, Piculinom zaslugom već preusmjerila i dodatnih 10 milijuna eura u okviru programa HORIZON 2020. za energetske projekte u području istraživanja. To su sredstva koja mogu povući i hrvatski otoci.

 

Zastupnik Picula na očuvanju i poboljšanju života na otocima radi od početka mandata. Međuskupina Europskog parlamenta gdje je zadužen za otoke, zasnovana je na njegovu inicijativu te sada okuplja čak 90 zastupnika iz 21 zemlje Europske unije.

 

Iz kategorije: Vijesti