Datum objave: 31. Svibanj 2018

Muke po radnicima u Hrvatskoj: Jedna četvrtina ih radi na određeno vrijeme

Diana Ferić
Diana Ferić

Čak četvrtina radnika u Hrvatskoj radi na određeno vrijeme upozorio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula. « Hrvatsko tržište rada trenutno suočava sa sve raširenijom pojavom prekarnog rada, na plenarnom zasjedanju u Europskom parlamentu u Strasbourgu », istaknuo je.

 

«Hrvatska je jedna od zemalja sa najvišim postotkom stanovništva starijim od 60 godina, a čak 25 posto radnika radi u prekarnim uvjetima!», rekao je Picula u raspravi o rješavanju pitanja nesigurnosti zaposlenja i zloupotrebi ugovora na određeno.
Eurostatova definicija definira prekarni rad kao radni odnos u trajanju do tri mjeseca, a Hrvatska još uvijek prednjači u EU prema njegovom udjelu - lani je on iznosio visokih 7,1 posto.

 

Picula je u raspravi upozorio da su se kapital i tržišta snažno globalizirali zadnjih tridesetak godina, no da se istovremeno nisu globalizirala i radna prava po kojima je europska država blagostanja bila poznata u globalnim razmjerima.

 

«Negativne posljedice globalizacije dovele su do pojave prekarijata koji je na putu da zamjeni proletarijat čak i u nekim razvijenim dijelovima svijeta!»
Mladi, žene i stariji radnici, uvelike su pridonijeli redefiniranju zaposlenosti, a podaci pokazuju da je svaki naraštaj manje zastupljen u trajnom zapošljavanju od prethodnog.

 

Dodao je da u cjelokupnu analizu treba uključiti radne i prisilne migracije, kao i demografske promjene.

 

«Ovo je vrijeme rasprava o budućnosti EU. One moraju ponuditi odgovore na ovaj ozbiljan problem jer se vremenom pokazalo da je europsko integriranje jednostrano, previše se inzistiralo na tržištu i monetarnoj integraciji, dok su se uvelike zanemarile socijalne i politike zapošljavanja», zaključio je zastupnik Picula.
Prema posljednjim podacima Eurostata, Hrvatska je u 2017., nakon Grčke i Italije, imala treću najnižu stopu zaposlenosti za stanovništvo u radnoj dobi (od 20 do 64 godina): 63,6 posto u usporedbi s 72,2 posto na razini cijele EU.

 

Iz kategorije: Vijesti