Datum objave: 29. Svibanj 2018

Lions klub Šibenik pokrenuo akciju zaštite i obilježavanja stoljetnih hrastova kod Unešića

Lions klub Šibenik pokrenuo akciju zaštite i obilježavanja stoljetnih hrastova kod Unešića
Diana Ferić
Diana Ferić

Povelju prijateljstva i suradnje potpisali su Lions cluba Šibenik, Općina Unešić i Osnovne škole Jakov Gotovac iz Unešića s ciljem zaštite povijesne, prirodne i kulturne baštine na području Unešića, konkretno stoljetnih hrastova koji se nalaze na području Zmajevca..

 

„ Dogovorili smo dugoročnu suradnju na očuvanju stoljetnih hrastova na predjelu Orlovac i Zmajevac. na području općine Unešić gdje ćemo urediti prostor koji će biti učionica u prirodi. Tu se nalazi i 21 veliki hrast ,a svaki je star preko 600 godina. Plan nam je numerirati ih i napraviti poučno edukativnu ploču na kojoj će biti razmješteni hrastovi s imenima. Cilj nam je očuvati i uređivati to područje zajedno s općinom i osnovnom školom. Svake godine na neki ćemo način obilježavati i očuvati traj prostor koji je veliko bogatstvo“, kaže Ivan Soža, predsjednik Lions kluba.

Suradnju je inicirao Miroslava Krnića, tajnika Lionsa koji je strastveni istražitelj starina i baštine .

 

U povelji stoji:
„Povelja prijateljstva i suradnje kojom se obvezujemo da ćemo zajednički raditi na promicanju i unapređenju svekolikih interesa zaštite prirodne, povjesne i i kulturne baštine, a posebno prostora Zmajevca i V. Orlovca na području općine Unešić, na kojima su imenovani i označeni višestoljetni hrastovi, ilirski bunari, lokve i gradine.
Potpisnici ove Povelje se obvezuju da će svim svojim potencijalima, vršiti zaštitu prirodne,povijesne i kulturne baštine na području općine Unešić a posebno prostor Zmajevca i V.Orlovaca na kojima se nalaze označeni i imenovani višestoljetni hrastovi, ilirski bunari,lokve i gradine“


 

Iz kategorije: Vijesti