Datum objave: 24. Svibanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Pobijeni psi, zatvoren svinjac, uklonjena pečena prasetina s ulice…

Diana Ferić
Diana Ferić

Uhićena su dva psa skitnice i odmah smaknuta, novčano su kažnjena tri vlasnika kuća do glavne ulice zbog držanja nečisti, na liječenje su poslane dvije bludnice zbog spolnih bolesti, u Varoši su zatvorena tri svinjca zbog smrada, ispred gostiona maknuti su ražnji s pečenom prasetinom i janjetinom, deset gostiona ukoreno je zbog nečistih klozeta, a na Jadriji je prijavljeno i kažnjeno visokim novčanim kaznama više muškaraca, njih skoro dvadeset, zato što nisu imali pristojne gaće prilikom kupanja.

Tako su 24. svibnja 1928. godine počele pripreme za turističku sezonu u Šibeniku. Od turističke se sezone puno očekivalo jer su strani gosti počeli dolaziti već u ožujku, a u travnju je u Šibenik uplovile više britanskih jahti što je Turistički ured navelo da požuri s pripremama. Dodatni motiv bio je početak sezone kupanja na Jadriji i prije službenog otvaranja.

Osim higijenskih mjera pripreme za turističku sezonu obuhvatile su i "ćudoredno - moralne obzire" te uz to i "odgojne nakane" za koje nije jasno o čemu je bila riječ.

Stav je bio da grad i Jadrija moraju biti čisti i uredni, a da se na Jadriji "ne dozvoli luksuz kako bi ona zadržala svoju prirodnost i ostala u duhu dalmatinskog krša". Turistički ured najavio je "borbu protiv ulične prašine i izmeta tegleće marve" u suradnji s vatrogascima i općinskom upravom.


 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3