Datum objave: 22. Svibanj 2018

Stipe Petrina ponovno na sudu zbog izgovorene riječi:Tužila ga državna odvjetnica Irena Senečić

Diana Ferić
Diana Ferić

Odgođeno je za danas zakazano pripremno ročište na Općinskom sudu u Šibeniku u sudskom postupku u kojem Županijska državna odvjetnica u Šibeniku Irena Senečić tuži Stipu Petrinu za istup za govornicom Hrvatskog sabora 2016., kada je bio nezavisni zastupnik, a kada je govoreći o nezakonju i korupciji u hrvatskom sudstvu uz ostalo kazao, kako su prenijeli mediji: „Postoji opravdana sumnja da je Županijski sud u Šibeniku uvezan sa strukturama političke moći i kriminalnim općinskim državnim odvjetništvom, kojim upravlja Irena Senečić koja je korumpirana“. Tužiteljica traži od Petrine 150 000 kuna.

 

Ročište je odgođena na zahtjev tuženika koji je tražio vrijeme da se o očituje o odbijenici Vrhovnog suda koja je donesena davno, a koju je on tek sada dobio. Vrhovni sud odbio je izuzeće Općinskog suda koje je, zbog jamstva za potpunu objektivnost, tražila sutkinja u ovom sporu Jasminka Mrčela.

 

Stipe Petrina je na početku upozorio kako je riječ o neujednačenoj sudskom praksi jer je u pitanju ista osoba, a Vrhovni sud donosi različita rješenja, jednom izuzima Sud u Šibeniku, a sada to odbija učiniti. Naime, u slučaju kada je Stipe Petrina tužio Irenu Senečić Vrhovni sud je prihvatio izuzeće Općinskog suda u Šibeniku.

 

 

Petrina je tražio odgodu i kako bi se utvrdilo može li odvjetnik Željko Živković biti opunomoćenik tužiteljice Irene Senečić s obzirom na prirodu njezinog i njegovog posla, na to da su svakodnevno upućeni jedan na drugog i da bi se moglo raditi o sukobu interesa.

Opunomoćenik Živković je odbacio Petrinine navode te je istaknuo da mu je cilj odugovlačanje postupka, a u vezi sa sumnjom u to može li on biti opunomoćenik pozvao na Ustav i zakone po kojima stranka može izabrati opunomoćenika kojeg želi.

Petrina se u svojoj obrani i očitovanju na tužbu pozvao na to da saborski zastupnik za ono što izgovori za govornicom koja mu je radno mjesto ne može ni kazneno ni materijalno odgovarati što je pokazala pravomoćna presuda u slučaju u kojem je tužen bivši saborski zastupnik Damir Kajin.

Opunomoćenik Irene Senečić odvjetnik Živković pozvao se na presudu saborskom zastupniku Nenadu Staziću no Petrina je kazao da slučaj nije isti jer Stazić to za što je tužen nije izgovorio za saborskom govornicom nego negdje u prostoru Sabora, a ta presuda nije još ni pravomoćna pa ne dokazuje ništa.

 

Govoreći o tomu kako Petrina želi izbjeći materijalnu odgovornost te da tvrdi da nije siguran što je rekao spomenuo je i presudu koju je odnio Sud u Splitu 2014. godine u slučaju kada je šibenska sutkinja Maja Šupe tužila Stipu Petrinu zbog njegovih riječi o njoj napisanih na Facebook-u. Kazao je da je Petrina u tom sporu u početku tvrdio da to nije napisao, a onda da je na kraju priznao.

 

Petrina je inzistirao da se unese u zapisnik da to što je opunomoćenik Živković kazao nije istina te da traži da dokažu kada je on to i gdje izjavi. Zbog toga je danas podnio i kaznenu prijavu protiv Irene Senečić i njezinog opunomoćenika Živković i to za klevetu i zlouporabu položaja.

 

To je treći postupak koji zaposlenici u pravosuđu vode protiv Stipe Petrine zbog njegovih izjava. Sutkinja Maja Šupe ja jednom već tužila i dobila 50 000 kuna. Sada protiv njega vodi novi spor na zadarskom sudu i traži 150 000 kuna, jednako koliko tužbom za materijalnu odgovornost od Petrine traži i Irena Senečić koja u tužbi spominje i neke Petrinine izjave na Facebook-u iz još 2011. godine zbog kojih ga tuži i Maja Šupe.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3