Datum objave: 22. Svibanj 2018

Poptisan Ugovor o dodjeli 13,3 milijuna europskog novca za Hrvatski centar koralja na Zlarinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik za projekt Hrvatskog centra koralja Zlarin dobio 13,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine u okviru Operativnog programa“Konkurentnost i kohezija 2014.-2020, a gradonačelnik Željko Burić je danas potpisao u Drnišu Ugovor o dodjeli tih sredstava. Nazočni su bili ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petrica i šibensko – kninski župan župana Gorana Pauka.

 

„Izrazito sam zadovoljan, ali i ponosan što se bliži realizacija ovog projekta i što se aktivno nastavlja s ulaganjem u sve dijelove našega grada. Projekt poput ovoga ne predstavlja samo novi sadržaj za posjetitelje i goste, već i stvaranje novih radnih mjesta i uređenje centra i vizure mjesta, a na tome se ne staje po pitanju ulaganja u otoke. Cilj nam je da sve generacije stanovnika s naših otoka žive, školuju se i rade u adekvatnim uvjetima, stoga ćemo nastaviti s projektnim aktivnostima u tom smjeru. Pri tome ćemo se posebice oslanjati na dobre rezultate i iskustva u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, zbog kojih se naš grad neprestano mijenja na bolje“ , izjavio je gradonačelnik Željko Burić.

Ministrica Gabrijela Žalac istaknula kako se u Drnišu danas potpisuju ugovori za tri projekta na zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna. Uz Hrvatski centar koralja, dodijeljena su bespovratna sredstava za drugu fazu projekta „Turističke valorizacije kanala sv. Ante“ i„ Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000“.

 

Projekt uspostave Hrvatskog centra koralja Zlarin obuhvaća obnovu i uređenje kuće Šare i Kažerma. Kuća Kažerma će funkcionirati kao izložbeni prostor s uređenim stalnim postavom koji će sadržavati prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju koraljarstva Zlarina, knjižnicu koja uključuje znanstvene radove, ali i poeziju Vesne Parun. Cjelokupni stalni postav će uključivati suvremene tehnologije poput proširene stvarnosti, kinetičkih figura, audio vizualnih atrakcija, video-igrica i sl. Kuća Šare će biti preuređena u edukacijsko istraživački centar sa amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.

 

Projektom će se uspostaviti sustav praćenja kretanja posjetitelja, provesti monitoring koraligenske biocenoze, nabaviti električna plovila i vozila za prijevoz posjetitelja, izraditi set jedinstvenih suvenira HCK Zlarin, provesti edukacija za djelatnike centra i partnere o funkcionalnostima centra, razviti edukativni i turistički programi te razviti brand budućeg centra.

 

Ukupna vrijednost projekta je 24.127.147,50 kuna, a rok provedbe je 36 mjeseci. Partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije – Priroda, Turistička zajednica Zlarin te Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta.
 

Iz kategorije: Vijesti