Ponedjeljak, 21 Svibanj 2018 07:01

NA DANAŠNJI DAN - Umro je Mate Karađole, gradonačelnik Šibenika, zaštitnik težaka

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN - Umro je Mate Karađole, gradonačelnik Šibenika, zaštitnik težaka

Zaštitnik šibenskih težaka, čuvar težakog Šibenika i šibenske težačke baštine, borac za težačku pravdu koji je i sam bio težačkog porijekla, Mate Karađole, gradonačelnik Šibenika i načelnik šibenske općine umro je na današnji dan 21. svibnja 1934. godine.

Vijest o smrti Mate Karađole, doslovno je zavila Šibenik u crno jer je grad izgubio "svog najboljeg muža i oca kojem za Šibenik ništa nije bilo teško učiniti, a težački stalež svog najvećeg zagovornika i zaštitnika".

Karađole je bio aktivni član svih šibenskih kulturnih, sportskih i humanitarnih organizacija. Bio je glazbenik, odličan pjevač, predsjednik Vatrogasne čete, ali i vatrogasac koji je među prvima stizao tamo gdje je trebalo gasiti vatru. Pomagao je siromašne, slabe i bolesne, a "ostat će zauvijek njegovo ime utisnuto u srca šibenskih težaka za koje se borio i čiju je čast uzdizao na razinu dičnog ponosa".

Za njegovog upravljanja Šibenikom i šibenskom općinom o šibenskim težacima se govorilo da su gospoda težaci, a o Šibeniku kao gradu "reda, pravde i poštenja u kojem su se lakše nego drugdje podnosile nedaće gospodarske krize i sveopće bijede".

Matu Karađolu, gradionačelnika na kojeg je Šibenik bio ponosan, ne spominje ni jedna šibenska kronika, nema ga na popisima poznatih i zaslužnih Šibenčana, a do sada nije pronađena ni jedna njegova fotografija. Od bezdana zaborava spasile su ga sačuvane bilješke novinara Manfreda Makale.
 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!