Datum objave: 18. Svibanj 2018

Počeo Brešanov svibanj u Zadru, a organizatori kažu da su im u Šibeniku otkazali suradnju

Počeo Brešanov svibanj u Zadru, a organizatori kažu da su im u Šibeniku otkazali suradnju
Diana Ferić
Diana Ferić

Brešan ne pripada Zadru ili Šibeniku, Mrduši Donjoj ili Gornjoj, poruka je, kako su prenijeli novinari, Organizacijskog i programskog odbora Prvog Brešanovog svibnja, koji se danas i sutra održava na Sveučilištu u Zadru, ali izgleda da su ti dani neke odnose poremetili.

"Ovaj skup ne pripada našem Odsjeku ni Sveučilištu ni Zadru ni Šibeniku ni bilo kojem drugom gradu. On pripada isključivo Ivi Brešanu i u službi je njegova stvaralaštva. Ovo nije pričao dva grada, o Mrduši Donjoj ili Gornjoj, ovo nije događaj podložan brešanizaciji naših malih, ludih i sitničavih nagnuća. Postojala je ideja da u okviru skupa posjetimo Šibenik i Memorijalni centar koji se trebao dovršiti do svibnja, no ta pružena ruka nije prihvaćena. Takva reakcija žalostila bi i Brešana da je među nama", istaknula je prof. dr. sc. Helena Peričić, inicijatorica tog skupa ne navodeći tko im nije u Šibeniku pružio ruku.

 

Javnost u Šibeniku zgrožena je time što se u Šibeniku nije pokrenula najavljena manifestacija Brešanu u čast, a ne time što se događa u Zadru pa će biti zanimljivo istražiti tko tu ruku u Šibeniku nije prihvatio!

 

"Kritika i satira ljudskih postupaka, karaktera, stavovi o vlasti i ideologiji, doveli su do kontroverznog odnosa prema velikom hrvatskom književniku Ivi Brešanu. Bio je uzdizan, podcjenjivan, a mnogi su mu i "digli pozdrav" jer su smatrali da u svojim djelima opisuje baš njih. On naravno nije pisao o konkretnim osobama, ali je opisivao likove iz svoje okoline, izgrađivao ih u fiktivne, avangardne karaktere, zbog čega smo svi mi na jedan način zastupljeni u njegovoj književnosti. To je razlog zašto je njegovo djelo veliko i moćno", istaknula je prof. dr. sc. Helena Peričić, Cilj skupa je predstavljanje i istraživanje raznolikih dimenzija Brešanova književno-umjetničkoga opusa iz različitih perspektiva, od teatrološke i dramatološke, filmološke, književno teorijske, povijesne, sociološke, antropološke, lingvističke, kulturološke do svih drugih koje će doprinijeti temeljitijem razumijevanju i sagledavanju ovoga specifičnoga i vrijednoga opusa“, rečeno je na skupu.
Osim domaćih znanstvenika, među kojima su i neki bivši studenti Sveučilišta u Zadru, o Brešanovom djelu izlagat će gosti iz Poljske, Austrije i Sjedinjenih Američkih Država.

 

Kako je Peričić istaknula u uvodnom govoru, Brešan svojim opusom - dramskim, scenarističkim i proznim, nadilazi sve ono što se na razini pripremanja i organizacije prvog znanstvenog skupa posvećenom njegovom djelu događalo u posljednjih desetak mjeseci. O tome kako su prizemne situacije koje je Brešan secirao, kritizirao i ismijavao i dalje među nama, svjedoče i nedavne zamjerke koje su na račun skupa stigle iz Šibenika.
Sudionici će u dva dana izlagati o različitim aspektima Brešanovog djela - škrtosti, mehanizmima dekonstrukcije i relativizacije povijesti, engleskom prijevodu govora u Papićevom filmu, recepciji u Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj, religiji i ideologiji u njegovim djelima, socijalističkom kontekstu, govorima šibenskog zaleđa itd. Želja organizatora je da nakon Prvog slijede Drugi, pa i treći Brešanov svibanj, jer je njegov opus opsežan, osebujan i raznolik toliko da je istraživački neiscrpan.
Uoči prvog plenarnog izlaganja akademik Boris Senker pohvalio je Zadar zbog skupa koji će nositi ime ovog velikog dramatičara i romanopisca, piše portal ezadar.

 

Foto:ezadar.hr
 

Iz kategorije: Vijesti