Datum objave: 16. Svibanj 2018

Šibenska bolnica obilježila Međunarodni dan svjesnosti o teškoj genetskoj bolesti HAE-u

Šibenska bolnica obilježila Međunarodni dan svjesnosti o teškoj genetskoj bolesti HAE-u
Diana Ferić
Diana Ferić

Ljubičasto svjetlo obojilo je večeras upravnu zgradu Opće bolnice Šibensko – kninske županije u povodu 16. svibnja, Međunarodnog dana svjesnosti o rijetkoj opasnoj bolesti, hereditarnom angioedemu.

 

Od te rijetke genetske bolesti u Hrvatskoj boluje stotinjak bolesnika, a u županijskoj Općoj bolnici Šibenik liječi ih se najviše, čak 15.

 

Ovu bolest odlikuje heterogena klinička slika, javljaju se otekline raznih dijelova tijela, bolovi u trbuhu i dehidracija, a najopasnije od svih otekline grkljana koje mogu dovesti do gušenja i smrti. Zbog raznolikih znakova bolesti "putovanje" do ispravne dijagnoze najčešće traje godinama pa i desetljećima.

Ovom akcijom žele smo široj javnosti, liječnicima, pacijentima, ali i onima koji imaju slične smetnje, a još uvijek tragaju za dijagnozom, skrenuti pozornost na tu rijetku bolest. Ispred uprave zgrade večeras u se okupi okupili oboljeli - Danica Juričić i dio njezine obitelji koji također boluju od te bolesti te liječnici i medicinsko osoblje.

Danici Juričić bolest je dijagnosticirana kad je imala 18 godina, a danas je u njezinoj obitelji čak 13 oboljelih.

Za dijagnosticiranje te bolesti koje nije nimalo lako u šibenskoj bolnici zaslužna je doktorica Ljerka Karadža-Lapić . „Imamo dobru i organiziranu mrežu skrbi, a Društvo za alergologiju preporučuje drugim bolnicama naš primjer skrbi. Najveći problem je doći do dijagnoze, ponekad prođe i desetljeće, a simptomi se javljaju u različitom obliku i teško ih je povezati u jednu bolest“, kazala je novinarima.

 

Iz kategorije: Vijesti