Datum objave: 15. Svibanj 2018

Upravna zgrada šibenske bolnice će na Međunarodni dan rijetke bolesti HAE-a postati ljubičasta

Diana Ferić
Diana Ferić

Najveći broj oboljelih od Hereditarnog angioedema (HAE) rijetke , ali potencijalno za život opasne bolesti zbog nepredvidivih pojava otoka koji se javljaju na tijelu i unutarnjim organima pa mogu izazvati i gušenje u Hrvatskoj se liječi se upravu u Općoj bolnici Šibensko – kninske županije. Zbog toga će zaposlenici te bolnice obilježiti Međunarodni dan svjesnosti o hereditarnom angioedemu koji se svake godine u cijelom svijetu obilježava 16. svibnja. Tog dana u 20,00 sati upravnu zgradu Bolnice obasjati će svjetlo ljubičaste boje koju su bolesnici s hereditarnim angioedemom izabrali kao boju vodilju i simbol.

 

Hereditarni angioedem je rijetka genetska bolest od koje u RH boluje stotinjak bolesnika, a u šibenskoj bolnici liječi ih se čak 15.
Oni imaju urođeni nedostatak krvnog proteina C1 inhibitora u krvi. Mogućnost pojave otoka se uglavnom događa spontano, ali na njega mogu da utiču i emocionalni stres, trauma ili infekcija.

 

Tu bolest odlikuje heterogena klinička slika, javljaju se otekline raznih dijelova tijela, bolovi u trbuhu i dehidracija, a najopasnije od svih otekline grkljana koje mogu dovesti do gušenja i smrti. Zbog raznolikih znakova bolesti putovanje do ispravne dijagnoze najčešće traje godinama pa i desetljećima.

„Ovom akcijom želimo široj javnosti, liječnicima, pacijentima, ali i onima koji imaju slične smetnje, a još uvijek tragaju za dijagnozom, skrenuti pozornost na ovu rijetku bolest“, ističu dr.sc.Ljerka Karadža-Lapić, dr.med.spec.otorinolaringolog i ravnateljica šibenske opće bolnice Sanja Jakelić, dr.med.,spec. dermatovenerologije.

 

Iz kategorije: Vijesti