Datum objave: 14. Svibanj 2018

Volonteri uklonili borove s otoka Baljenca koji su zaklanjali njegovu kamenu čipku

Volonteri uklonili borove s otoka Baljenca koji su zaklanjali njegovu kamenu čipku
Diana Ferić
Diana Ferić

Otočić kamene čipke Baljenac u blizini Kaprija opet je iz zraka vidljiv u svoj svojoj posebnosti i ljepoti jer su mještani Kaprija i drugi volonteri s tog otoka uklonili više od 50 alepskih borova koji su bili prekrili taj otočić i narušavali njegov izvorni krajobraz. On je nastao kroz šest stoljeća napornog rada mještani koji su ga krčili i stvarali plodnu zemlju za uzgoj vinove loze. Taj otočić koji, gledan iz zraka, podsjeća na otisak prsta postao svjetski hit.

Zbog izgrađena 23 kilometra suhozida otok Baljenac u blizini Kaprija bit će nominiran je za UNESCO-v popis nematerijalne baštine,a radi s ena njegovom uključivanju u registar kulturnih dobara.

 

„Ako se s ovakvim atrakcijama priželjkuje UNESCO-v Popis svjetske baštine, u odvagivanju je li otok važniji kao lovište s onemogućenim vinogradarstvom ili naredna "fotografija u zgradi Ujedinjenih naroda" nakon posla s registracijom kulturnog dobra u Ministarstvu kulture su na potezu županija, lovački savez i Ministarstvo poljoprivrede“, napisao je etnolog, dr.sc Jadran Kale.
 

Iz kategorije: Vijesti