Datum objave: 12. Svibanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Svečano otvoren prvi šibenski vodovod

NA DANAŠNJI DAN - Svečano otvoren prvi šibenski vodovod
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je prvi vodovod i prvu zdravu pitku vodu izravno s izvora dobio 819 godina nakon prvog spomena svog imena u pisanim povijesnim izvorima i 581 godinu nakon što mu je papa Bonifacije VII. dodijelio status slobodnog grada s pravom izbora vlastitog biskupa.

Bilo je to na današnji dan, 12. svibnja 1879. godine, a prva voda potekla je iz javne česme kod crkve sv. Ivana točno u 16 sati. Vodovo je otvorio Gavril barun Rodić, namjesnik Dalmacije i počasni građanin Šibenika. Po njemu je ta česma, jedina koja i danas postoji, dobila ime Rodićevac.

Izgradnja vodovoda i javnog vodovodnog sustava bio je jedan od najvažnijih događaja u dotadašnjoj povijesti Šibenika. Od tada do danas Šibenik neprekidno unapređuje i širi svoj vodoopskrbni sustav kojim gradska uprava gospodari od 1888. godine. Grad je zahvaljujući vodovodu doživio gospodarski i prometni preporod pa je već 1908. godine vodovod trebalo obnoviti i višestruko povećati njegov kapacitet.

Danas o opskrbi Šibenika vodom brine Trgovačko društvo "Vodovod i odvodnja" registrirano je za djelatnosti opskrbe pitkom vodom te odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda. Vlasnici društva su jedinice lokalne i područne samouprave Grad Šibenik, Grad Drniš, Općina Primošten, Grad Skradin, Općina Tisno, Grad Vodice, Općina Unešić, Općina Primorski Dolac, Općina Prgomet, Općina Lećevica), a vodoopskrbni sustav čini cjelinu kojem je izvorište Jaruga, glavni izvor pitke vode. Stara izvorišta Torak, Kovča, Jandrići I i Jandrić II koriste se samo u vrijeme povećane potrošnje vode. Uz opskrbu pitkom vodom, tvrtka Vodovod i odvodnja d.o.o. bavi se odvodnjom i pročišćavanjem otpadnih voda. U tijeku su završni radovi na priključenju cjelokupnog grada Šibenika na kolektorski sustav koji će doprinijeti poboljšanju kvalitete života i održivom razvoju.

Više: časopis "Volim Šibenik" broj 26  


 

Iz kategorije: Vijesti