Datum objave: 11. Svibanj 2018

Objekti na plaži Rezalište mogli bi umjesto kupača privući inspekciju,a nisu ni proradili

Objekti na plaži Rezalište mogli bi umjesto kupača privući inspekciju,a nisu ni proradili
Diana Ferić
Diana Ferić

Poduzetnici koji su, nakon raspisanog natječaja, s Gradom Šibenikom potpisali ugovor o najmu poslovnih prostora na gradskoj plaži rezalište na Brodarici mogli bi imati problema zbog različitih tumačenja koja su nam stigla iz Ureda za pomorstvo Šibensko – kninske županije i čelnika Grada Šibenika o proceduri za davanje u najam tih objekata.

 

 

Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika ističe kako na toj lokaciji nema uvjeta za dodjeklu koncesije jer nije utvrđena granica pomorskog dobra. „ Sukladno članku 7. stavku 4. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koncesija se na pomorskom dobru može dati nakon što je granica pomorskog dobra utvrđena i provedena u zemljišnim knjigama, što u konkretnom slučaju nije urađeno. Dakle po odredbi samog Zakona preduvjet za postupak izdavanja koncesije je određivanje granice pomorskog dobra i provedba elaborata određivanja granice u zemljišnoj knjizi i svako postupanje mimo istog bi bilo protuzakonito“, ističe Mileta.

 

 

Jadranka Fržop, pročelnica Ureda za pomorstvo Šibensko – kninske županije ističe kako je čestica na kojoj se nalaze ti objekti pomorsko dobro i da je kao takva upisana u zemljišne knjige.

„Prije postupka dodjele koncesije mi osim prostorno – planske definicije prostora provjeravamo i je li neko područje upisano kao pomorsko dobro. Člankom 5. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (dalje ZPDL) građevine i drugi objekti na pomorskom dobru koji su trajno povezani s pomorskim dobro smatraju se pripadnošću pomorskog dobra.

Na pitanje kakva je morala biti procedura davanja u najam tih prostora na plaži Rezalište odgovara da se primjenjuje postupak kod gospodarskog korištenja pomorskog dobra:

 

 

„Sukladno članku 20. ZPDL koncesiju za gospodarsko korištenje pomorskog dobra, te za korištenje ili gradnju građevina od važnosti za županiju daje županijska skupština na rok do najviše 20 godina, a prethodni postupak provodi nadležno upravno tijelo u županiji. Nadalje, građevine od važnosti za Republiku Hrvatsku određene su propisima iz područja prostornog uređenja, a građevine od važnosti za županiju smatraju se sve ostale građevine.Člankom 16. Uredbe o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru propisani su kriteriji za određivanje visine koncesijske naknade za obavljanje turističko-ugostiteljske djelatnosti (restorani, caffe barovi, konobe i sl.) te definirani početni iznosi koncesijske naknade prema metrima kvadratnim (počevši od 12 m2 pa nadalje)“, ističe Jadranka Fržop što bi trebalo značiti da Grad Šibenik nije smio natječajem dati u najam te prostore pa bi se, ako najmoprimci pokrenuo svoje djelatnosti, mogao umješati inspekciji nadzor.

 

Iz kategorije: Vijesti