Datum objave: 11. Svibanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Ivo Tijardović i šibenska premijera "Male Floramye" u izvedbi "Kola"

NA DANAŠNJI DAN - Ivo Tijardović i šibenska premijera "Male Floramye" u izvedbi "Kola"
Diana Ferić
Diana Ferić

Proslavljeni hrvatski skladatelj, maestro Ivo Tijardović, osobno je pomagao amaterskoj kazališnoj družini Šibenskog pjevačkog društva "Kolo", da postavi na scenu i na današnji dan 11. svibnja 1940. godine, izvede njegovu operetu "Mala Floramye".

Premijerom tog Tijardovićevog remek djela, Šibenik je proslavio 70. obljetnicu svog kazališta. Ideja postavljanja "Male Floramye" svidjela se Tijardoviću pa je on sve do premijere često dolazio u Šibenik i pomagao u adaptaciji svoje operete. Tijekom boravka u Šibeniku navraćao je navečer u hotel "Krka" gdje je, kao vrhunski plesač poznat po lakom koraku i eleganciji, uživao plešući valcer s izvjesnom gospođom Drezga.

Uz Tijardovića u Šibenik je dolazio i prvi, pravi šjor Bepo, popularni splitski operni pjevač Branko Kovačić.

Naslovnu ulogu u šibenskoj "Maloj Floramye" pjevala je gospođica Mileva Bodrožić. Za svoju izvedbu nagrađena je velikim aplauzom publike i pohvalama maestra Tijardovića. Uz gospođicu Bodrožić nastupilo je operni pjevač Bruno Belamarić, šjor Bepa Pegulu igrao je šibenski trgovac Druter, a u ulozi miss Evelin nastupila je gospođa Pupa Medić. U ulogama šjor File i šjor Dane nastupili su gosti iz Splita, gospoda Letiš i Jelaska, a u ulozi šjore Petronile, briljirala je iako je prvi puta zaigrala u teatru, "mlada i osobito šarmantna gospođica Desanka Belamarić koja je u svojoj ljupkosti bila pravi šlager večeri".
Maestro Tijardović "komplimentirao je šibenskom zboru i prorekao mu uspješnu budućnost", a ushit je izazvala "baletna trupa "Kola" od šest malih djevojčica koje su svojim lijepim nastupom uzdigle duše na razinu sloge, ljubavi i bratstva".
 

Iz kategorije: Vijesti