Datum objave: 10. Svibanj 2018

Maja Šupe počinila povrede kaznenog postupka,ali to nije dovoljno za pokretanje stegovnog postupka

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvoje Visković, glasnogovornik i sudac Županijskog suda u Zadru koji je srušio oslobađajuću presudu šibenske sutkinje Maje Šupe u slučaju Horvatinčić u razgovoru za Index rekao je da je Maja Šupe tijekom postupka učinila niz povreda kaznenog postupka, no da to nije razlog za pokretanje stegovnog postupka protiv nje.

 

''O pokretanju stegovnog postupka protiv sudaca odlučuje Državno sudbeno vijeće. Poslali smo im upit, no još uvijek nismo dobili odgovor hoće li pokrenuti postupak protiv Šupe", rekao je Visković za Index.

 

Sudac Visković objasnio nam je da je sutkinja Maja Šupe počinila bitne povrede kaznenog postupka jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni zbog čega presudu nisu mogli ni preispitivati. Navodi kako je sutkinja bila posebno proturječna kad je prihvatila sinkopu odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog da Horvatinčića oslobodi.

"Mi smo utvrdili povrede iz članka 468. stavka 1. točke 11 ZKP/08. Međutim ovo nije razlog za pokretanje stegovnog postupka protiv Maje Šupe. Mogao bi se pokrenuti stegovni postupak samo kad bi se utvrdilo da je namjerno učinila ove povrede", rekao nam je Visković.

Što se tiče Zakona o kaznenom postupku (ZKP), točka 11. članka 468. kaže da "se presuda ne može ispitati jer je izreka presude nerazumljiva, proturječna sama sebi ili razlozima presude, ili ako presuda nema uopće razloga ili u njoj nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama ili su ti razlozi potpuno nejasni ili u znatnoj mjeri proturječni, ili ako o odlučnim činjenicama postoji znatna proturječnost između onoga što se navodi u razlozima presude o sadržaju tih isprava ili zapisnika o iskazima danim u postupku i samih tih isprava ili zapisnika".


Sudac Visković je rekao i da ne zna kad će početi ponovljeno suđenje.

"Šibenskom sudu smo u ponedjeljak poslali spis, ali neće ga dobiti još bar do sutra. Treba par dana da im stigne. Novo suđenje Horvatinčiću odvijat će se isto na Općinskom sudu u Šibeniku, ali pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem i u njega neće biti uključena sutkinja Šupe", rekao nam je Visković.


Tomislavu Horvatinčiću ponovno će se suditi jer je svojim gliserom usmrtio talijanski bračni par Salpietro prije sedam godina, a kad će suđenje početi - nije poznato. Županijski sud u Zadru srušio je oslobađajuću presudu za Horvatinčića koju je izrekla sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe. Međutim, s Općinskog suda u Šibeniku Indexu su danas rekli da im spis s presudom još uvijek nije stigao te da ne znaju kad će biti zakazan početak ponovnog suđenja.

 

Iz kategorije: Vijesti