Datum objave: 08. Svibanj 2018

Oborena je oslobađajuća presuda Tomislavu Horvatinčiću za ubojstvo talijanskih nautičara

Diana Ferić
Diana Ferić

Ukinuta je oslobađajuća presuda Tomislavu Horvatinčiću (71) i sudit će mu se ponovo pred potpuno izmijenjenim vijećem. Odluka je to vijeća zadarskog Županijskog suda, javlja Jutarnji list.

 

Vijeće zadarskog Županijskog suda, piše Jutarnji list, u svom obrazloženju među ostalim navelo da je sutkinja Maja Šupe koja je u listopadu prošle godine opet počinila bitne povrede kaznenog postupka jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni zbog čega ju nisu mogli ni preispitivati, a posebno je proturječna sutkinja bila kad je prihvatila sinkopu odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt supružnika Salpietro.

 

Ocjenjujući oslobađajuću presudu šibenske sutkinje Maje Šupe iz listopada prošle godine zadarski suci zauzeli su stav da je  prvostupanjski sud samo na temelju Horvatinčićeve obrane i iskaza Anice Đerđ, te iskaza još nekih svjedoka i vještaka zaključio da je on mogao imati sinkopu. "Štoviše, svjedok Stjepo Asić, skiper i zaposlenik trgovačkog društva optuženika Horvatinčića, na izričito pitanje je ponovio dio svjedočenja po kojem mu je optuženik Horvatinčić kazao da mu je otkazao na upravljački sustav na brodu.

 

Osim što se ne referira na ovaj dio svjedočenja i time čini spomenutu bitnu povredu odredaba kaznenog postupka, ovako utvrđena povreda nužno se reflektira i na utvrđenje činjeničnog stanja kritičnog događaja.

Podsjećamo, pomorska nesreća dogodila 6. kolovoza 2011. godine kada je Horvatinčić gliserom Santa Marina, na kojoj je bio sa svojom partnericom Anicom Đerđa bu akvatoriju nedaleko od Primoštena u punoj brzini, sa 26,3 čvora, udario u jedrilicu Santa Piacenza i usmrtio supružnike Francisca i Marinellu Salpietro iz Padove.

 


 

Iz kategorije: Vijesti