Datum objave: 08. Svibanj 2018

Horror priča:Djevjočici koja je izgubila majku vršnjaci se naslađuju i šalju strašne poruke

Diana Ferić
Diana Ferić

Dubrovnik potresa priča o jezivom vršnjačkom nasilju. Posljednja dva dana tim gradom šire se odvratne poruke koje dobila djevojčica koja je ostala bez majke prošlog tjedna u prometnoj nesreći, piše Index.hr.

Poruke je nesretna djevojčica dobila na društvenim mrežama, a anonimni pošiljatelj, vjerojatno vršnjak ili vršnjakinja, na najodvratniji način se naslađuje zbog tragedije u obitelji, uz strašne uvrede.

 

 

"Hahah nemaš ni mamu ni tatu i sad ideš u dom. Neka ti, tako ti i treba, hvala bogu što si izgubila roditelje, sad nemaš više nikog. Još samo da ti sestra umre i to je to, ali bolje da i ti umreš prije nje, droljo. Ne želim te više gledat, odvratno fuj, a ovi ljudi šta te žale su debili kojima je žao tebe jer nemaš roditelje ni nikog samo sestru koju ćeš uskoro izgubit jer će nju posvojit a tebe ne ahaha. Umri droljo", samo je dio stravičnih gadosti koje je netko poslao djevojčici.

Iako se u odvratnim porukama spominje da je djevojčica ostala bez oba roditelja, doznajemo da to nije slučaj i djevojčica neće završiti u domu, nego će o njoj brigu preuzeti otac i drugi članovi obitelji.
 

 

Glasnogovornica dubrovačke policije potvrdila nam je istinitost poruka i rekla da je policija uključena u čitav slučaj.

"

 

Policija je došla do saznanja o tom događaju, iako nije podnesena službena prijava. Provodimo kriminalističko istraživanje. U pitanju je događaj u koji je uključena maloljetnica, zbog čega ne možemo iznositi nikakve detalje o istraživanju koje provodimo. No radimo izvide i provodimo kriminalističko istraživanje", rekla je za Index glasnogovornica Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Poruke su se brzo počele širiti Dubrovnikom, a sadržaj je mnoge uznemirio, piše Dubrovački Dnevnik. Pišu i da su dubrovačke majke na društvenim mrežama podijelile te poruke te upozorile roditelje da obrate pažnju, provjere što njihova djeca rade, provjere sadržaj na njihovim mobilnim telefonima i iskreno porazgovaraju s njima o vršnjačkom nasilju. Dio majki na društvenim mrežama tvrdi kako su o navedenom već obaviješteni pojedini ravnatelji i profesori u osnovnim školama.

 

Kako je moguće da dijete dobije ovakve jezive poruke društvenim mrežama, kakva su to djeca koja takve poruke šalju i kako to odgajamo djecu pitali smo ravnateljicu Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Gordanu Buljan Flander.

 

"Ne ulazeći u konkretan slučaj, mogu reći da je cyber bullying sve okrutniji. Jedan od razloga je što počinitelji znaju da su anonimni, a to sve povećava osjećaj nesigurnosti kod žrtve. Osjećaj nesigurnosti je povećan time što dijete ne može izaći iz situacije, a iz škole i s igrališta može otići. Ovdje ne može otići jer kad je to jednom na internetu, ostaje vječito na internetu. Ne može biti rješenje da roditelj kaže da dijete ugasi internet jer time nesigurnost djeteta neće nestati, nego se sve više povećava", rekla je za Index doktorica Buljan Flander.

Pojasnila je zašto je vršnjačko nasilje putem interneta još gore nego nasilje licem u lice.

"Na internetu je publika neograničena, zato su posljedice cyber bullyinga teže. Ako dijete ne vidi patnju s druge strane, to sve povećava okrutnost. Dijete će nekad reći da se šali, da je to netko i njemu napravio. Neka djeca i nemaju empatiju jer je nisu dobili od svojih roditelja pa ga onda ni bol drugog djeteta ne dira", kazala nam je Buljan Flander.

Dodala je kako je važno da postoje sistematski psihološki pregledi djece, da se djecu sustavno uči korištenju interneta, a iznimno je važno i da se roditelji uključe u online živote svoje djece jer je to neizbježno.

Pitali smo je što mogu učiniti roditelji čija su djeca žrtve ovakvog nasilja.

"I roditelji i djeca često ne prepoznaju cyber nasilje. Jako je važno da se roditelji uključe. Na stranicama MUP-a može se prijaviti cyber bullying, koristan je i Plavi telefon. Nije istina da se ne može doći do počinitelja, itekako se može. Bitno je reagirati i stati uz dijete, i to ne samo roditelji nego cijeli sustav", zaključila je Buljan Flander.

 

Iz kategorije: Vijesti