Datum objave: 07. Svibanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenske muške brige zbog mode ženske mršavosti

NA DANAŠNJI DAN - Šibenske muške brige zbog mode ženske mršavosti
Diana Ferić
Diana Ferić

Što će ostati od žena ako podlegnu modnom diktatu po kojem su s 65 kila predebele?

Ugledni Šibenčani pripremali su peticiju koju su namjeravali poslati u Pariz kako bi prosvjedovali protiv "ideala poprečne težine žene koja ne smije premašiti 60 do 65 kila iznad kojih gubi gipkost, mladenačku graciju i tjelesne crte uopće". Šibenčani su bili "zabrinuti i zgroženi modom koja ograničava ženu na golu kost" i pitali se "što će ostati od žene ako se pođe tim putom"?

Na račun modnog trenda ženske mršavosti Šibenčani su zbijali šale pa su govorili da  "ulicama Parisa hodaju ženske glave nasađene na suvarke bakalara". Kritičari pariške mode smatrali su da "pariškoj samovoljni i nakaradnoj diktaturi svakako treba stati na kraj", no neki su Šibenčani na sve to odmahivali rukom i poručivali "Šibenčani mirno spavaju jer znajući i vidjevši svoje bilo djevojke bilo žene nemaju straha da bi ikada mogli gledati oko sebe hodajuće ženske mrtvačke kosture a la Paris".

Ukusi su, međutim bili različiti pa su se javili i pojedinci kojima "lahke elegantne nife i nimfice baš po mjeri oka", a bilo je i racionalnih koji su smatrali kako je "sasma u redu da u oskudnim poratnim godinama žene budu mršave i skromne u jelu zbog skupoće živežnih namirnica i štednje na tkalu za njihove haljine".

Iz današnje perspektive zanimljiv je stav jednog šibenskog liječnika čije ime ne znamo, koji je napisao "ja kao doktor medicine smatram de žene nerazumno nastoje otresti se atributa svoje ženske prirode ne gledajući na teške posljedice takvog robovanja modi" te dodaje kako "sport, ravnopravna izobrazba i guranje žena u muška posla, navode na mogućnost da u skoroj budućnosti ženska i muška tijela budu jednaka i da se izgubi razlika među spolovima te da se tako čovječanstvo uvede u vlastitu propast ili opstane u hemafroditskom obličju".

Bilo je to na današnji dan 7. svibnja 1926. godine.

 

Iz kategorije: Vijesti