Datum objave: 04. Svibanj 2018

Dani Slavonije i Domaće je domaće otvoreni u Šibeniku uz slavonski folkolor

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložbeno-prodajna manifestacija „Dani Slavonije i Domaće je domaće“ otvorena je danas u Šibeniku, na Trgu Pavla Šubića. Na njoj sudjeluje 12 izlagača, članova Udruge branitelja proizvođača "Panonija", koji su pripremili bogatu gastro ponudu uz prikaz očuvanja tradicionalnih zanata. Manifestaciju je otvorio zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.

 

„Ovo je lijep spoj „plave“ i „zelene“ Hrvatske, a posebno nam je drago što uz prodajni segment sajma, posjetitelji imaju priliku vidjeti kako se pripremaju autohtone slavonske delicije. Nakon iznimnog doprinosa koji ste dali u Domovinskom ratu, svojom aktivnošću kroz udrugu pokazali ste kako se njeguju i štite hrvatski običaji i tradicija“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić te izlagačima poželio dobrodošlicu u Šibenik. Zaigrao je i slavonsko kolo.

 

Predsjednik Udruge branitelja proizvođača „Panonija“ Pavo Baotić kazao je kako udruga okuplja branitelje i članove njihovih obitelji koji imaju registrirane OPG-ove, obrte, zadruge, kućne radinosti, koji su se udružili radi promidžbe i prezentacije autohtonih slavonskih proizvoda i zajedničkog nastupa na tržištu.

 

„Riječ je o proizvođačima poznatih slavonskih delicija, prije svega suhomesnatih proizvoda, kolača, meda, vina, voćnih rakija, tradicijskih rukotvorina i drugih proizvoda karakterističnih za Slavoniju i Baranju. Naglasak je na ljudima koji su u Domovinskom ratu dali veliki doprinos, a nakon rata su zasukali rukave i dalje pridonose društvenoj zajednici u ovima teškim i kriznim vremenima te istovremeno promiču i vrednote iz Domovinskog rata. Udruga Panonija pokrenula je uz ovaj projekt i druge vrlo uspješne i iznimno posjećene projekte u drugim gradovima po kojima je postala prepoznatljiva“, kazao je Baotić.

 

Prigodni program otvorenja manifestacije „Dani Slavonije i Domaće je domaće“ u Šibeniku obogatio je nastup Kulturno umjetničke udruge Kristal Sladorana iz Županje, a folklorni program izvest će večeras i sutra s početkom u 19 sati na Trgu Pavla Šubića I.

 

Manifestacija se u Šibeniku održava do utorka 8. svibnja 2018. godine, a posjetitelji je mogu razgledati svakog dana od 8 do 20 sati. Manifestaciju organizira Udruga branitelja i proizvođača „Panonija“ uz potporu Grada Šibenika i Turističke zajednice grada Šibenika.
 

Iz kategorije: Vijesti