Datum objave: 04. Svibanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Nezaboravni nogometni spektakl u močvarnoj kaljuži Šubićevca

NA DANAŠNJI DAN - Nezaboravni nogometni spektakl u močvarnoj kaljuži Šubićevca
Diana Ferić
Diana Ferić

Nogometa utakmica u kojoj se igrači šibenskog Osvita i suparničke ekipe splitskog Vuka potpuno prekriveni blatom uopće nisu mogli međusobno raspoznavati, odigrana je na današnji dan 4. svibnja 1936. godine na igralištu Šupina poljica na Šubićevcu.

Nogometni "spektakl" pun grubosti, incidenata, sukoba igrača, intervencija policije i urnebesa u publici počeo je kada su igrači Osvita i Vuka istrčali na ne teren koji je sličio močvari s nekoliko dubokih potoka jer je padala kiša koja je igralište (tada na Šubićevcu nije bilo trave nego se igralo na goloj zemlji) pretvorila u kaljužu pa igrači više kližu i plivaju nego li trče."

Osvit je od prve minute krenuo u napad "Peričić i Bego razvijaju kombinacije koje ostaju bez uspjeha", ali u 33. minuti "Koceić tuče korner, a Kacian zahvaća loptu glavom za 1 : 0".
Dvije minute kasnije već je bilo 2 : 0 za Osvit; "na lijevom krilu Kocaić snažno puca Begi koji neobranjivo daje drugi gol". Utakmica postaje sve dinamičnija "Peričić puca u samu golštangu, a Bego tik preko nje", ali "Vuk se ne predaje nego napada i u zadnjoj minuti prvog poluvremena unosi zabunu među Osvitove bekove koju izrabljuje Splićanin Vukušić i eto ti lopte kako se koprca u Osvitovoj mreži!"

Sudac svira kraj prvog poluvremena, "ali ne vidi da su se pred Osvitovim golom zakačili Poljak i Kacijan koji skočiše jedan na drugoga i eto ti obojice na zemlji, a među igračima nasta gužva i općenito objašnjavanje. Intervenira policija i hoće da Poljaka i Kacjana vodi u stanicu, ali su njih dvojca toliko blatni da se ne zna tko je tko. Izgledalo je da će doći do općeg obračuna jer se u sukob miješaju suci, predsjednik Osvita i svi igrači, ali se sve nekako smiruje i dolazi do kompromisa pa drugo poluvrijeme počinje kao da ništa nije bilo. Ali publika je nezadovoljna jer igra nije više tako surova kao u prvom poluvremenu nego se igra više nekako diletantski pa gunđa i negoduje".

Situacija je u drugom poluvremenu zapravo bila vrlo zanimljiva jer je Vuk nastavio utakmicu samo sa samo 8 igrača zato što trojica "nisu iz protesta izašla na igralište", ali i brojčano nadmoćni Osvit ne uspijeva dati gol jer je "igra potpuno izgubila vrijednost jer se igrači potpuno prekriveni blatom međusobno ne raspoznaju. Ne zna se ni tko udara ni kome udara loptu, a lopta se stalno nalazi u ofsajdu, korneru ili autu".

Sve je tako konfuzno da u 20. minuti "aut za Vuk baca policajac koji dežura uz liniju jer na toj strani nije bilo ni jednog Vukovog autora". Ipak na kraju Osvit slavi s 4 : 1, a utakmica završava "općim nezadovoljstvom publike jer to nije bila igra nego nekakav vašar surovosti i nediscipline, a sudac Hekman bio je tako nedobar da je revoltirao i publiku i igrače, ali valja reći da se svi slažu da je to sve u svemu bio jedan nezaboravni nogometni spektakl koji se dogodio u blatnoj močvari ".

Nakon ove utakmice koja je usprkos kiši privukla na Šubićevac gotovo 3000 Šibenčana, Osvit je bio 2. na prvenstvenoj tablici s 12 osvojenih bogova koliko je je imao i prvoplasirani Hajduk, ali s boljom gol razlikom

Za ekipu Osvita igrali su Frančević, Crnogaća, Rončević, Munitić, Sunko, Bizjak, Roščić, Kacjan, Bego, Koceić i Peričić
 

Iz kategorije: Vijesti