Četvrtak, 26 Travanj 2018 07:26

NA DANAŠNJI DAN - Zabranjena brza vožnja vozilima i trčanje djece u grupama

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN - Zabranjena brza vožnja vozilima i trčanje djece u grupama

Prvo službeno ograničenje brzine voženje automobila, motocikla, bicikla, kočija, konjskih zaprega, karova i slično, uvedeno je u Šibeniku na današnji dan 26. travnja 1924. godine.

Brza vožnja bila je zabranjena duž glavne šibenske ulice od Građe do Pokrajinske bolnice,a šibensko redarstvo je postavilo četiri znaka zabrane. Bile su to četiri drvene table na kojima je pisalo: Ne vozi brzo. Svaki prekršitelj biće kažnjen. Zabrana se odnosila na sve vrste vozila, a vrijedila je i za "čopore djece koji trče u grupama".

Ograničenje brzine nije u Šibeniku bilo uvedeno zbog zaštite pješaka ili smanjenja broja prometnih nesreća nego zbog - prašine.

Cesta kroz središte Šibenika od Građe do Bolnice bila je obična zemljana cesta, a problem prašine koja se dizala pri svakom prolazu bilo kakvog vozila, bio je već od prvih sunčanih proljetnih dana nepodnošljiv.Gradska uprava pokušala je problem riješiti polijevanjem ceste vodom, ali se od toga brzo odustalo jer se pri polijevanju "prašina pretvara u groznu srdljivu kaljužu".

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!